Baklava
oppskrift på baklava, en deilig tyrkisk dessert laget med filodeig, nøtter og honning. perfekt til spesielle anledninger og festlige lag.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 1 pakke (16 unser) filodeig
- 2. 1 pund hakkede nøtter
- 3. 1 kopp smør
- 4. 1 teskje malt kanel
- 5. 1 kopp vann
- 6. 1 kopp hvitt sukker
- 7. 1 teskje vaniljeekstrakt
- 8. 1/2 kopp honning
Fremgangsmåte
- 11. Forvarm ovnen til 175 grader Celsius (350 grader Fahrenheit). Smør bunnen og sidene av en 23x33 cm (9x13 tommer) ildfast form.
- 22. Hakk nøtter og bland dem med kanel. Sett til side. Rull ut filodeigen. Kutt hele stabelen i to for å få den til å passe i formen. Dekk filodeigen med et fuktet klede for å hindre at den tørker ut mens du jobber. Legg to ark med deig i formen, og smør grundig. Gjenta til du har åtte lag med deig. Strø 2–3 spiseskjeer nøtteblanding på toppen. Legg deretter to ark med deig, smør, nøtter, og gjenta lagdelingen. Den øverste lagkanten bør være omtrent 6–8 lag tykk.
- 33. Bruk en skarp kniv til å skjære diagonale eller firkantede former helt ned til bunnen av formen. Du kan også skjære i fire lange rader og deretter lage diagonale kutt. Stek i ca. 50 minutter til baklavaen er gyllen og sprø.
- 44. Lag sausen mens baklavaen stekes. Kok opp sukker og vann til sukkeret er oppløst. Tilsett vanilje og honning. La det småkoke i ca. 20 minutter.
- 55. Ta baklavaen ut av ovnen og hell umiddelbart sausen over. La den avkjøle. Server i små former eller papirformer. Dette fryser godt. La den være ubeskyttet, da den kan bli soggy hvis den pakkes inn.