
Aspargessmørterte
Lær hvordan du lager en deilig aspargeskremtart. En perfekt rett for vårsesongen, enkel å lage og smakfull.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 6
forrett
Ingredienser
- 1 kopp hvetemel (all-purpose)
- 1/2 teskje salt
- 3/4 stykke (6 spiseskjeer) kald usaltet smør, kuttet i 1/2-tommers terninger
- 1 stort egg, lett pisket
- 1 middels purre (bare hvite og lysegrønne deler), delt i fire på langs, deretter kuttet i 1/3-tommers biter
- 450 g medium asparges, trimmed
- 1 spiseskje usaltet smør
- 1/2 teskje salt
- 1/2 teskje svart pepper
- 1 1/3 kopper kremfløte
- 3 store egg
- 2 teskjeer finhakket fersk estragon
- 2 teskjeer vann
- Spesialutstyr: bakepapir; en 23,5 cm flanring* (se kokkens notat, nedenfor)
Fremgangsmåte
- 1Lag deigen: Bland sammen mel, salt og smør i en bolle med fingertuppene eller en paidegblander (eller puls i en foodprocessor) til det meste av blandingen ligner grovt mel med noen små (omtrent erte-store) smørklumper. Drypp jevnt over egg og rør forsiktig med en gaffel (eller puls i prosessor) til en deig dannes. Vend ut deigen på en lett melet overflate og del den i 4 porsjoner. Med helen av hånden, smør hver porsjon én eller to ganger i en fremovergående bevegelse for å hjelpe med å fordele fettet. Samle deigen til en ball, og trykk den deretter flatt til en 13 cm stor skive. La deigen hvile, innpakket i plastfolie, til den er fast, minst 30 minutter.
- 2Lag fyllet mens deigen hviler: Vask purre i en bolle med kaldt vann, rør vannet rundt, og løft deretter ut purren og tørk den forsiktig. Kok asparges i en vid 4- til 5-liters kjele med kokende, saltet vann, uten lokk, til den akkurat er mør, ca. 5 minutter. Overfør aspargesen med tang til en bolle med is og kaldt vann for å stoppe kokeprosessen, og la den renne av og tørke. Kutt av og sett til side tuppene (la mer av stilken være igjen hvis aspargesen er tynn), og skjær deretter stilkene i tynne skiver på tvers. Varm smør i en tung stekepanne på 25–30 cm over moderat lav varme til skummet legger seg, og kok deretter purre med 1/4 teskje salt, mens du rører, til den er myk, ca. 6–8 minutter. Rør inn skivet asparges og 1/4 teskje pepper, og fjern fra varmen.
- 3Vask purre i en bolle med kaldt vann, rør vannet rundt, og løft ut purren og tørk den forsiktig.
- 4Kok asparges i en vid 4- til 5-liters

