Grunnleggende surdeigsbrød

Grunnleggende surdeigsbrød

Lær hvordan du lager enkelt og smakfullt surdeigsbrød med vår grunnleggende oppskrift. Perfekt for nybegynnere som ønsker å bake sitt eget brød hjemme.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 1
bakeverk

Ingredienser

  • En kraftig kjøkkenmaskin med eltekrok;
  • en 20 cm banneton eller liten sil med et håndkle i bunnen;
  • et halvstort stekebrett med non-stick-matte som Silpain eller bakepapir;
  • en bakestein ELLER et bakebrett
  • surdeigsstarter: 1/3 kopp (75 gram eller 2 3/4 unser)
  • • til oppbevaring: litt under 1/4 kopp (50 gram eller 1,75 unser)
  • • til dette brødet: 1 spiseskje pluss 2 teskjeer (ca. 25 gram eller litt under 1 unser)
  • brødmel: 1 1/3 kopper, delt opp (ca. 200 gram eller 7 unser)
  • vann, romtemperert (20-32°C): 1/2 kopp minus 1 spiseskje (ca. 100 gram eller 3,5 unser)
  • brødmel: 1 1/4 kopper (ca. 200 gram eller 7 unser)
  • vann, romtemperert (20-32°C): 2/3 flytende kopp (ca. 154 gram eller 5,5 unser)
  • stiv surdeigsstarter (fra ovenfor): 2/3 kopp (ca. 150 gram eller 5,25 unser)
  • salt: litt under 1 teskje (ca. 6 gram eller litt under 0,25 unser)

Fremgangsmåte

  1. 1Dagen før baking, første ting om morgenen, mates (utvider) du surdeigsstarteren. (Den vil være klar til bruk eller til å hvile i kjøleskapet over natten etter omtrent 14 timer.) La starteren stå i romtemperatur (21° til 27°C) i 1 time før du mater den.
  2. 2Dagen før baking, første ting om morgenen, mates du surdeigsstarteren. (Den vil være klar til bruk eller til å hvile i kjøleskapet over natten etter omtrent 14 timer.) La starteren stå i romtemperatur (21° til 27°C) i 1 time før du mater den.
  3. 3Oppbevaringsstarteren
  4. 4Først mater du (oppfrisker) og oppbevarer noe av surdeigsfrøstarteren til fremtidige brødpartier (du vil øke den med 2 ½ ganger, fra 50 gram til 125 gram): Begynn med å rive av litt over 1/4 kopp (50 gram) av starteren. Den vil være myk og elastisk. Plasser den i en liten bolle. Tilsett 1/3 kopp (50 gram) av melet og 1 spiseskje pluss 2 teskjeer (ca. 25 gram) vann. Med en tresleiv og deretter hånden, bland og kna sammen til alt melet er absorbert. Konsistensen på starteren skal være som en stiv kjeksdeig.
  5. 5Hvis det etter ca. 2 minutters knading fortsatt er løse melpartikler, tilsett vann dråpevis. (Ikke bekymre deg, for mye vann gjør ikke noe, men under fermentering og hvile blir deigen mykere, og det er lettere å jobbe med starteren når den er fast og ikke klissete, slik at du unngår å miste noe på fingrene eller i bollen.)
  6. 6Plasser denne starteren i en lett oljet oppbevaringsbeholder på 1 kopp med lokk. Olje lett overflaten av starteren. La den begynne å fermentere ved varm romtemperatur (ca. 24° til 27°C) før du oppbevarer den i kjøleskapet.
  7. 7Hvis du planlegger å bake mer brød snart, bør du