Rekesbisque
Lær hvordan du lager en deilig og kremet shrimp bisque, perfekt som forrett eller forrett. En enkel oppskrift med friske ingredienser.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1. 4 ss usaltet smør (1/2 pinne), delt
- 680 g mediumstore reker (ca. 45), skrelte, renset, skalene satt til side
- 2 laurbærblader, delt
- 2 gulrøtter, skrelte og hakkede
- 2 selleristenger, hakkede
- 1 middels stor løk, hakket
- 1/2 kopp brandy
- 1/4 kopp langkornet hvit ris
- 2 ss tomatpuré
- 3 kvister fersk flatbladpersille
- 3 kvister fersk timian
- 1/4 ts cayennepepper (eller mer)
- Kosher-salt og nykvernet svart pepper
- 1/2 kopp kremfløte
- 3 ss fersk sitronsaft
- 1/4 kopp finhakket fersk gressløk
Fremgangsmåte
- 1Smelt 1 spiseskje smør i en stor, tykk gryte over middels høy varme. Tilsett rekeskall og kok, rør jevnlig, til de begynner å bli brune, ca. 5 minutter. Legg i ett laurbærblad og 8 kopper vann. La det småkoke uten lokk i 25 minutter. Sett en finmasket sil over en stor bolle. Sil av kraften, og kast restene. FORHANDSVARELSE: Reke- eller skalldyrkraft kan lages 3 dager i forveien. La det avkjøle litt; avkjøl uten lokk til det er kaldt, deretter dekk til og oppbevar i kjøleskap.
- 2Smelt 1 spiseskje smør i en stor, tykk gryte over middels varme. Tilsett reker og kok, rør av og til, til de akkurat er ugjennomsiktige i midten, 3–4 minutter. Overfør rekene til en tallerken. Tilsett de resterende 2 spiseskjeene smør i samme gryte. Tilsett gulrøtter, selleri og løk, og kok over middels varme, rør jevnlig, til de er veldig myke, ca. 20 minutter.
- 3Ta gryten av varmen; tilsett brandy. Sett gryten tilbake på varmen og rør til nesten all væske er fordampet, 2–3 minutter. Tilsett ris og tomatpuré; rør i 1 minutt. Hell i rekekraften, det resterende laurbærbladet, persille, timian og 1/4 teskje cayennepepper. La det småkoke uten lokk til smakene har blandet seg og risen er myk, ca. 20 minutter. Krydre med salt og pepper.
- 4Sett til side 4 reker til pynt, og rør inn de resterende rekene i bisquen. Fjern persille, timian og laurbærblad. Arbeid i porsjoner og kjør bisquen glatt i en blender. Sil den gjennom en finmasket sil over en ren gryte. Kast restene i silen. Rør inn fløte og varm opp bisquen igjen over middels varme.