Hello Fresh Mobile Banner
Havre- og hvetebrød

Havre- og hvetebrød

Lær hvordan du lager saftig og smakfullt havre- og hvete brød. Perfekt til frokost eller som et sunt mellommåltid. En enkel oppskrift for alle nivåer.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 12
bakeverk

Ingredienser

  • 1. 2 kopper helmelk
  • 2. 1 kopp gammeldags havregryn (ikke hurtigkokte) pluss litt ekstra til topping
  • 3. 1/2 kopp varmt vann (40-45°C)
  • 4. 2 spiseskjeer aktiv tørrgjær (fra 3 pakker)
  • 5. 1/2 kopp mild honning
  • 6. 1/2 stykke (1/4 kopp) usaltet smør, smeltet og avkjølt, pluss litt ekstra til å smøre formene
  • 7. 3 kopper grovmalt fullkornsmel
  • 8. Omtrent 2 kopper usaltet hvetemel uten bleking
  • 9. 1 spiseskje salt
  • 10. Vegetabilsk olje til å smøre bollen
  • 11. 1 stort egg, lett pisket med 1 spiseskje vann
  • 12. Spesialutstyr: 2 brødformer på 20 x 10 cm

Fremgangsmåte

  1. 11. Varm opp melk i en kjele på 1 1/2 til 2 liter over lav varme til den er varm, men ikke kokende, deretter fjern kjelen fra varmen og rør inn havregryn. La det stå uten lokk, av og til å røre, til det er avkjølt til lunkent. Rør sammen vann, gjær og 1 teskje honning i en liten bolle; la det stå til det skummer, ca. 5 minutter. (Hvis gjærblandingen ikke skummer, kast den og start på nytt med ny gjær.) Rør inn gjærblandingen, smeltet smør og resten av honningen i den avkjølte havregrøten. Bland sammen fullkornsmel, 1 1/2 kopp usøtet mel og salt i en stor bolle. Tilsett havregrøten, og rør med en tresleiv til en myk deig dannes. Vend ut på en godt melet arbeidsflate og elt med melete hender, og tilsett bare nok av det resterende usøtet melet for å unngå at deigen setter seg fast, til deigen er glatt, myk og elastisk, ca. 10 minutter (deigen vil være litt klissete). Form deigen til en ball og legg den i en stor, smurt bolle, og vend den for å dekke den med smør. Dekk bollen løst med plastfolie og et kjøkkenhåndkle; la den heve ved romtemperatur til dobbel størrelse, ca. 1 til 1 1/2 time. Smør godt inn brødformene. Vend ut deigen på en lett melet arbeidsflate og elt flere ganger for å fjerne luft. Del deigen i to og form hver del til et brød, og plasser deretter ett brød i hver smurte form, med skjøten ned, og juster endene forsiktig for å passe. Dekk brødformene løst med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i et trekkfritt sted ved romtemperatur til dobbel størrelse, ca. 1 time. Sett ovnracket i midten og forvarm ovnen til 190°C (375°F). Pensle