Focaccia med druer (Schiacciata con l'uva)
oppskrift på focaccia med druer, en smakfull italiensk brødvariant med søte druer. perfekt til helgekosen eller som forrett.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1. 1 pakke tørrgjær (2 1/2 teskjeer)
- 2. 3 spiseskjeer Chianti eller annet tørt rødvin
- 3. 1 spiseskje honning
- 4. 3/4 kopp varmt vann (43–46°C)
- 5. 2 1/2 til 3 kopper italiensk "00"-mel eller halvparten all-purpose-mel og halvparten kake-mel (ikke selvhevende)
- 6. 1/4 kopp fin kvalitet ekstra virgin olivenolje (helst toskansk)
- 7. 1/2 teskje fint havsalt
- 8. 3 1/2 kopper Concord- eller vinbærklaser (ca. 680 gram)
- 9. 1/2 kopp sukker
Fremgangsmåte
- 11. For crust: Rør sammen gjær, vin, honning og varmt vann i en stor bolle til gjæren er oppløst. La stå til det begynner å boble, ca. 10 minutter. Rør inn 1 kopp mel (blandingen vil være klissete). Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle, og la heve på et lunt sted til dobbel størrelse, 40 til 50 minutter. Tilsett olje, 1 1/2 kopper mel og havsalt, og rør til en klissete deig dannes. Elt deigen på en melet arbeidsflate, og tilsett gradvis opptil 1/2 kopp mer mel hvis nødvendig for å unngå at den setter seg fast, til deigen er glatt og elastisk, men fortsatt myk, i 8 til 10 minutter. Overfør deigen til en stor, oljet bolle og vend den rundt for å dekke. Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle, og la heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time. Ta deigen ut på arbeidsflaten og elt den noen ganger for å slippe ut luft. Del deigen i to. Kjevle ut én del av deigen, mens den andre holdes dekket, med en lett melet kjevle til en grov rektangel på ca. 30 x 25 cm. Overfør deigen til en lett oljet bakeform på 38 x 25 x 2,5 cm, og strekk den forsiktig for å dekke så mye som mulig av bunnen (deigen passer kanskje ikke nøyaktig). Fordel halvparten av drueklasene over deigen, og dryss deretter 1/4 kopp sukker over. Kjevle ut den resterende delen av deigen på samme måte og legg den oppå drueklasene, og strekk forsiktig for å dekke drueklasene. Fordel resten av drueklasene og 1/4 kopp sukker på toppen, og trykk det forsiktig inn i deigen. Dekk formen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle, og la heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.