
Carbonnade
Lær hvordan du lager en smakfull carbonnade, en belgisk biffgryte med øl og løk. Perfekt for en koselig middag på høsten eller vinteren.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 140 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- Noen kvister fersk merian
- Noen kvister fersk persille
- 1 laurbærblad
- 1 kvist fersk timian
- 1 stang (8 spiseskjeer) usaltet smør
- 225 gram epleveddbakt bacon
- 1/4 kopp finhakket hvitløk
- 1 søt løk, i små terninger
- 1,1 kilo grytekjøtt av storfe
- Salt og pepper
- 1/4 kopp eplecidereddik
- 1/2 kopp hvetemel
- 340 gram mørk ale-øl (ikke humlet)
- 2 spiseskjeer Dijon-sennep
- 2 spiseskjeer Liege-sirup (se Kok's Note)
Fremgangsmåte
- 1Spesialutstyr: kjøkkenhyssing og osteklede eller en purreløkblad
- 2Samle timian, persille, laurbærblad og merian i et stykke osteklede og knyt det sammen til en pose med kjøkkenhyssing (alternativt kan du binde urtene sammen med en purreløkblad).
- 3Smelt 4 spiseskjeer av smøret i en stor gryte over middels varme. Tilsett bacon, hvitløk og løk, og kok til hvitløken er myk og løken er gjennomsiktig, ca. 6 til 8 minutter. Ta det ut av gryten.
- 4Øk varmen under gryten til medium-høy og tilsett 2 spiseskjeer av smøret.
- 5Krydre storfekjøttet med 2 spiseskjeer salt og 2 teskjeer pepper. Arbeid i porsjoner om nødvendig, og tilsett storfekjøttet i gryten. Brun det på alle sider. Skru ned varmen til medium og legg bacon, løk og hvitløk tilbake i gryten.
- 6Tilsett eplesidereddik og kok opp, og skrap opp de brune bitene fra bunnen av gryten med en tresleiv til det er redusert. Tilsett de resterende 2 spiseskjeene smør og la det smelte. Tilsett mel og kok til alt er dekket og det dufter nøtteaktig.
- 7Tilsett øl, sennep og Sirop de Liège; rør godt. Legg i bouquet garni. La carbonnaden småkoke til den er mør, ca. 45 minutter.
- 8Ta carbonnaden av varmen og la den hvile i 45 minutter. Fjern bouquet garni, varm opp igjen og server.