Marcipan

Marcipan

Lær hvordan du lager marzipan, en klassisk søt konfekt som er perfekt til jul, påske eller som gave. Oppdag tips og oppskrifter for perfekt marzipan.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: lett
Total tid: 20 minutter
Porsjoner: 20
bakverk

Ingredienser

  • 1. 1 pund skåldede mandler, grovhakket
  • 2. 3 store eggehviter, romtempererte
  • 3. 1/4 teskje salt
  • 4. 4 teskjeer vanilje
  • 5. 3 til 4 kopper melis
  • 6. 1 pund marsipanpasta, romtemperert
  • 7. Matfarge, til dekorasjon
  • 8. Nellikspiker, til dekorasjon

Fremgangsmåte

  1. 11. I en elektrisk kaffekvern, mal de skåldede mandlene i små porsjoner til et fint pulver. Sikt pulveret gjennom en fin sil over en stor bolle. Kvern eventuelle mandelrester som blir igjen i silen. I en bolle, visp eggehvitene med saltet til de er skummende, visp inn vaniljen, og rør blandingen inn i mandelmelet. Sikt inn 3 kopper melis, én kopp av gangen, og elt blandingen sammen i bollen. Sikt inn nok av den gjenværende koppen med melis til å danne en jevn, smidig deig (tilsett mer melis hvis deigen er for klissete). Del deigen i fire deler og pakk hver del godt inn i folie. Marcipanpastaen oppbevares, kjølig, i en lufttett beholder i opptil 8 uker.
  2. 22. Arbeid med én del av marcipanen av gangen, og hold resten dekket godt til. Riv av en bit av marcipanpastaen, form den til en jevn ball ved å rulle den mellom håndflatene, og form den forsiktig til ønsket form. (Tørk av hendene av og til med en fuktig klut.)
  3. 33. For å oppnå teksturen av sitrusfrukt, rull marcipanformen over et fint rivjern eller en sil. En liten metallring kan presses inn i baksiden av den tykkeste delen av marcipanen hvis den skal henges opp.
  4. 44. La marcipanen tørke på aluminiumsfolie over natten, og bruk en stor, myk akvarellbørste dyppet i konditorfarge for å farge den etter ønske. Hvis en skyggeeffekt ønskes, påfør et andre lag med farge før det første laget har tørket.
  5. 55. La marcipanen tørke på folie i to dager, og bruk en fin, myk vannfarget Børste dyppet i konditorfarge for å legge til eventuelle fine detaljer. Trepinner, som er brutt i små biter og farget med konditorfarge, kan brukes til å lage stilkene på fruktene. Nellik kan brukes til å danne blomster