Kanelboller

Kanelboller

Lær hvordan du lager perfekte kanelboller med denne enkle oppskriften. Nyt ferske og smakfulle kanelboller til kaffe eller som en søt snack.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: lett
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 12
bakverk

Ingredienser

  • 1. 1/2 kopp vann
  • 2. 1/2 kopp helmelk
  • 3. 2 1/4 teskjeer tørrgjær (en pakke på 1/4 unse)
  • 4. 1/4 kopp usaltet smør, smeltet, pluss mer til å smøre bollen
  • 5. 1 stort eggeplomme
  • 6. 1 1/2 teskje ren vaniljeekstrakt
  • 7. 2 3/4 kopp hvetemel (13 unse)
  • 8. 1/4 kopp sukker (1 3/4 unse)
  • 9. 3/4 teskje fint salt (1/8 unse)
  • 10. 1/2 teskje revet muskatnøtt
  • 11. 1/3 kopp sukker
  • 12. 2 spiseskjeer malt kanel
  • 13. 3/4 kopp (1 1/2 stenger) usaltet smør, veldig mykt, pluss mer til å smøre formen
  • 14. 2/3 kopp melis
  • 15. 1/3 kopp søtet kondensert melk
  • 16. 1/4 kopp smeltet usaltet smør
  • 17. 3 teskjeer ferskpresset sitronjuice
  • 18. 1 teskje ren vaniljeekstrakt
  • 19. 1/8 teskje malt kanel

Fremgangsmåte

  1. 11. Bland vann og melk i en middels kjele og varm opp på lav varme til det er omtrent 38 grader Celsius (men ikke mer enn 43 grader). Ta kjelen av varmen og strø gjæren over overflaten av væsken. Strø en klype sukker over, og la det stå uten å røre til det blir skummende, ca. 5 minutter.
  2. 22. Visp inn smør, eggeplomme og vanilje i gjærblandingen.
  3. 33. Visp sammen mel, sukker, salt og muskatnøtt i en stor bolle. Lag en fordypning i midten av melet, og rør inn gjærblandingen med en tresleiv for å lage en tykk og litt klissete deig. Vend deigen ut på en melet arbeidsflate og elt til den er myk og elastisk, ca. 6 minutter. Form deigen til en ball.
  4. 44. Pensle innsiden av en stor bolle med smør. Legg deigen i den smurte bollen, og vend den lett for å dekke den med smør. Dekk bollen med plastfolie, tegn en sirkel på plasten som er stor nok til å dekke deigen, og noter tidspunktet. La deigen heve i romtemperatur til den er doblet i størrelse, ca. 1 time og 15 minutter.
  5. 55. Ta deigen ut av bollen og elt den kort for å slippe ut overflødig luft; form den igjen til en ball og legg den tilbake i bollen. Smør en stor plastfolie lett med smør og legg den over deigen. Dekk hele bollen tett med plast, og la den heve i kjøleskapet i 4 timer eller over natten.
  6. 66. For å fylle og forme bollene: Smør en 23 x 33 cm stor bakeform. Visp sammen sukker og kanel i en liten bolle. Vend den forberedte deigen ut på en melet arbeidsflate og trykk den ut, deretter rull den ut til en 25 x 45 cm stor rektangel, med den lange siden mot deg. Fordel det myke smøret jevnt over deigen, og la det være en border på ca. 2,5 cm på