
Kjempe stor sjokolade- og peanøttsmørcup
Lær hvordan du lager en deilig stor sjokolade- og peanøttsmør-kopp. Perfekt som dessert eller søt fristelse. Enkel å lage og utrolig smakfull.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. Nonstick grønnsaksspray
- 2. 510 gram melk, semisøt og/eller bittersøt sjokolade (helst 40–60 % kakao), hakket
- 3. 1 spiseskje pluss 1 1/2 teskje kokos- eller annen nøytral vegetabilsk olje
- 4. 450 gram usaltede, tørstede peanøtter (ca. 3 1/2 kopper; se Koks' notat)
- 5. 1 1/2 kopper melis
- 6. 3 spiseskjeer kremet peanøttsmør
- 7. 1 3/4 teskjeer fint havsalt
- 8. En 25 cm bølget terteform med avtakbart bunn
Fremgangsmåte
- 11. Spray innsiden av tartformen med non-stick spray. Pakk den avtakbare bunnen av formen inn i plastfolie; samle overflødig plast under (den skal være jevn på toppen av den avtakbare bunnen). Sett bunnen inn i ringen. Varm opp sjokoladen i en varmebestandig bolle som settes over en kjele med knapt småkokende vann (bollen skal ikke berøre vannet), og rør til den er smeltet. Ta av varmen og, mens du rører konstant, tilsett olje. La det avkjøle, og rør av og til, til sjokoladen begynner å stivne litt, ca. 10 minutter. Hell litt mindre enn halvparten av sjokoladen i den forberedte formen; sett resten av sjokoladen til side i romtemperatur. Vipp formen til bunnen er jevnt dekket. Sett i kjøleskapet til det stivner, ca. 15 minutter. I mellomtiden, mos peanøtter, melis, peanøttsmør og salt i en food processor, og skrap ned i bollen ofte, til blandingen danner en stor masse rundt knivene som henger sammen; ikke overprosesser, ellers blir blandingen for myk og fet. Overfør peanøttblandingen til et stort ark med voks papir. Trykk den hardt ut til en disk som er 1/4" mindre i diameter enn tartformen, ca. 9 3/4", til det ikke er noen sprekker igjen. Vær forsiktig og snu disken opp ned i tartformen, og sentrer den. Fjern og kast vokspapiret. Hell den reserverte sjokoladen over midten av peanøttdisken (den skal ha konsistens som fudge-saus). Vipp formen for å spre sjokoladen jevnt over toppen, og fyll ut gapet mellom kantene på formen og disken, til det er jevnt. Sett i kjøleskapet til det stivner, ca. 45 minutter. Fjern sidene av tartformen. Løft forsiktig tarten av bunnen av formen, og skyv den over på et fat mens du fjerner plastfolien. La den stå i romtemperatur i 10 minutter, og skjær deretter i båter.



