Provençalske short ribs med oliven og urter
Lær å lage deilige provençalske short ribs med oliven og urter. Perfekt for en smakfull hovedrett som imponerer familien. Enkel oppskrift og tips!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 140 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1/3 kopp allsidig mel
- Salt
- Nykvernet svart pepper
- 2,3 kg short ribs (ikke krysskutte flanken)
- 4 ss olivenolje, delt
- 2 mellomstore rødløk, kuttet i 2,5 cm biter
- 2 gulrøtter, kuttet i 1,25 cm biter
- 1 selleristang, kuttet i 1,25 cm biter
- 3 store hvitløksfedd, hakket
- 2 ss hakket fersk rosmarin
- 1 ss ferske timianblader
- 4,75 dl fyldig rødvin, som Côtes du Rhône eller Bordeaux
- 4,75 dl lavsaltet kyllingkraft
- 1 boks (425 g) hele, skrelte tomater i juice
- 3/4 kopp balsamicoeddik
- 2/3 kopp (100 g) uten stein kalamataoliven, skylt og tørket
- 1 navleoransje
- Polenta, nudler eller poteter
- Spesialutstyr: En bred, tung gryte på 6–8 liter med tett lokk (for alternativ, se Koks' notater)
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 175°C (350°F) med risten i nederste tredjedel.
- 2Bland sammen mel med 1 ½ teskje salt og ½ teskje pepper i en bolle.
- 3Tørk ribbeina godt og vend dem lett i melet, slik at overflaten dekkes lett, og ryst av overflødig mel.
- 4Varm opp 2 spiseskjeer olje i en stor, tykk gryte på 6 til 8 liter over middels høy varme til den skinner.
- 5Brun ribbeina i tre omganger, ca. 8 minutter per batch.
- 6Legg de brunede ribbeina på et fat.
- 7Kast fettet fra gryten.
- 8Kok løk, gulrøtter og selleri i de resterende 2 spiseskjeene olje med ½ teskje salt over middels varme, og rør av og til, til grønnsakene er akkurat myke og begynner å få farge, ca. 8–10 minutter.
- 9Tilsett hvitløk og urter, og kok under omrøring ofte, til hvitløken er myk og aromatisk, ca. 2 minutter.
- 10Hell i vin og kok opp til det er redusert til halvparten, ca. 8 minutter.
- 11Rør inn buljong, hakkede tomater med juice og eddik, og la det småkoke.
- 12Legg ribbeina tilbake i gryten.
- 13Dekk med lokk, og sett gryten i ovnen.
- 14La det småkoke til ribbeina er møre, ca. 3 til 3¼ timer.
- 15Bruk en hullsleiv til å overføre ribbeina til en skål.
- 16La kokevæsken stå et øyeblikk, og skum av fett fra toppen.
- 17Rør inn oliven.
- 18Smak til med salt og pepper, og juster krydderet etter behov.
- 19Legg kjøttet tilbake i gryten.
- 20Riv skallet av en appelsin over retten rett før servering.
- 21Forvarm ovnen til 175°C (350°F) med risten i nederste tredjedel.
- 22Bland sammen mel med 1 ½ teskje salt og ½ teskje pepper i en bolle.
- 23Tørk ribbeina godt og vend dem lett i melet, og ryst av overflødig mel.
- 24Varm opp 2 spiseskjeer olje i en stor, tykk gryte på 6 til 8 liter over middels høy varme til den skinner.
- 25Brun ribbeina i tre omganger, ca. 8 minutter per batch.
- 26Legg de brunede ribbeina på et fat.
- 27Kast fettet fra gryten.
- 28Kok løk, gulrøtter og selleri i de resterende 2 spiseskjeene olje med ½ teskje salt over middels varme, og rør av og til, til grønnsakene er akkurat myke og begynner å få farge, ca. 8–10 minutter.
- 29Tilsett hvitløk og urter, og kok under omrøring ofte, til hvitløken er myk og aromatisk, ca. 2 minutter.
- 30Hell i vin og kok opp til det er redusert til halvparten, ca. 8 minutter.
- 31Rør inn buljong, hakkede tomater med juice og eddik, og la det småkoke.
- 32Legg ribbeina tilbake i gryten.
- 33Dekk med lokk, og sett gryten i ovnen.
- 34La det småkoke til ribbeina er møre, ca. 3 til 3¼ timer.
- 35Bruk en hullsleiv til å overføre ribbeina til en skål.
- 36La kokevæsken stå et øyeblikk, og skum av fett fra toppen.
- 37Rør inn oliven.
- 38Smak til med salt og pepper, og juster krydderet etter behov.
- 39Legg kjøttet tilbake i gryten.
- 40Riv skallet av en appelsin over retten rett før servering.