Eplepai med whisky-imbiberte kirsebær
Lær hvordan du lager en deilig apple pie med whisky-imbiberte kirsebær. En perfekt dessert for spesielle anledninger med balansert smak av søtt og alkohol.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 2 kopper hvetemel
- 3/4 kopp melis
- 1 1/2 teskjeer bakepulver
- 1/2 teskje salt
- 3/4 kopp (1 1/2 stang) kaldt usaltet smør, skåret i 1/2-tommers terninger
- 1/4 kopp (eller mer) isvann
- 1 kopp tørkede syrlige kirsebær
- 2 spiseskjeer skotsk whisky
- 1,5–2 kg mediumstore Golden Delicious epler (omtrent 8), skrelt, delt i to, kjernet, tynne skiver
- 1/2 kopp (pakket) gyllenbrunt sukker
- 2 teskjeer malt kanel
- 1 spiseskje pisket krem blandet med 1 spiseskje sukker (til glasur)
- Tykkt krem eller vaniljeis
Fremgangsmåte
- 1For crust: Blend de første fire ingrediensene i en foodprocessor i 5 sekunder. Tilsett smør og kjør i korte pulser til det dannes en grov deig. Tilsett 1/4 kopp isvann og kjør til deigen samler seg i fuktige klumper, eventuelt med mer isvann, teskje for teskje, hvis deigen er tørr. Samle deigen til en ball. Del den i to. Form til flate sirkler. Pakk inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i 1 time.
- 2For fyll: Plasser risten i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm til 190°C (375°F). Bland kirsebær og whisky i en liten bolle. La stå i 30 minutter, rør om av og til. Rør epler, sukker og kanel i en stor bolle. Vend inn kirsebærblandingen.
- 3Kjevle ut én av deigdiskene på en lett melet overflate til en 33 cm (13 tommer) runding. Overfør til en 23 cm (9 tommer) paiform av glass. Fordel fyllet i bunnen av paien (fyllet vil bli høyt). Kjevle ut den andre deigdisken til en 33 cm runding og legg den over fyllet. Brett de øverste og nederste kantene sammen for å forsegle. Pynte kanten med en dekorativ krimp. Pensle toppen av deigen med glaze, men unngå å få glaze på kanten. Lag flere små snitt i toppen av deigen. Stek paien i 10 minutter. Dekk kantene med aluminiumsfolie og stek videre til eplene er møre, ca. 50 minutter til. La paien avkjøle i 30 minutter. Server varm eller romtemperert med krem eller vaniljeis.
- 4For fyll: Plasser risten i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm til 190°C (375°F). Bland kirsebær og whisky i en liten bolle. La stå i 30 minutter, rør om av og til. Rør epler, sukker og kanel i en stor bolle. Vend inn kirsebærblandingen.
- 5Kjevle ut én av deigdiskene på en lett melet overflate til en 33 cm runding. Overfør til en 23 cm paiform av glass. Fordel fyllet i bunnen av paien (fyllet vil bli høyt). Kjevle ut den andre deigdisken til en 33 cm runding og legg den over fyllet. Brett de øverste og nederste kantene sammen for å forsegle. Pynte kanten med en dekorativ krimp. Pensle toppen av deigen med glaze, men unngå å få glaze på kanten. Lag flere små snitt i toppen av deigen.
- 6Stek paien i 10 minutter. Dekk kantene med aluminiumsfolie og stek videre til eplene er møre, ca. 50 minutter til. La paien avkjøle i 30 minutter. Server varm eller romtemperert med krem eller vaniljeis.