Eplepai med whisky-imbiberte kirsebær

Eplepai med whisky-imbiberte kirsebær

Lær hvordan du lager en deilig apple pie med whisky-imbiberte kirsebær. En perfekt dessert for spesielle anledninger med balansert smak av søtt og alkohol.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 2 kopper hvetemel
  • 3/4 kopp melis
  • 1 1/2 teskjeer bakepulver
  • 1/2 teskje salt
  • 3/4 kopp (1 1/2 stang) kaldt usaltet smør, skåret i 1/2-tommers terninger
  • 1/4 kopp (eller mer) isvann
  • 1 kopp tørkede syrlige kirsebær
  • 2 spiseskjeer skotsk whisky
  • 1,5–2 kg mediumstore Golden Delicious epler (omtrent 8), skrelt, delt i to, kjernet, tynne skiver
  • 1/2 kopp (pakket) gyllenbrunt sukker
  • 2 teskjeer malt kanel
  • 1 spiseskje pisket krem blandet med 1 spiseskje sukker (til glasur)
  • Tykkt krem eller vaniljeis

Fremgangsmåte

  1. 1For crust: Blend de første fire ingrediensene i en foodprocessor i 5 sekunder. Tilsett smør og kjør i korte pulser til det dannes en grov deig. Tilsett 1/4 kopp isvann og kjør til deigen samler seg i fuktige klumper, eventuelt med mer isvann, teskje for teskje, hvis deigen er tørr. Samle deigen til en ball. Del den i to. Form til flate sirkler. Pakk inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i 1 time.
  2. 2For fyll: Plasser risten i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm til 190°C (375°F). Bland kirsebær og whisky i en liten bolle. La stå i 30 minutter, rør om av og til. Rør epler, sukker og kanel i en stor bolle. Vend inn kirsebærblandingen.
  3. 3Kjevle ut én av deigdiskene på en lett melet overflate til en 33 cm (13 tommer) runding. Overfør til en 23 cm (9 tommer) paiform av glass. Fordel fyllet i bunnen av paien (fyllet vil bli høyt). Kjevle ut den andre deigdisken til en 33 cm runding og legg den over fyllet. Brett de øverste og nederste kantene sammen for å forsegle. Pynte kanten med en dekorativ krimp. Pensle toppen av deigen med glaze, men unngå å få glaze på kanten. Lag flere små snitt i toppen av deigen. Stek paien i 10 minutter. Dekk kantene med aluminiumsfolie og stek videre til eplene er møre, ca. 50 minutter til. La paien avkjøle i 30 minutter. Server varm eller romtemperert med krem eller vaniljeis.
  4. 4For fyll: Plasser risten i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm til 190°C (375°F). Bland kirsebær og whisky i en liten bolle. La stå i 30 minutter, rør om av og til. Rør epler, sukker og kanel i en stor bolle. Vend inn kirsebærblandingen.
  5. 5Kjevle ut én av deigdiskene på en lett melet overflate til en 33 cm runding. Overfør til en 23 cm paiform av glass. Fordel fyllet i bunnen av paien (fyllet vil bli høyt). Kjevle ut den andre deigdisken til en 33 cm runding og legg den over fyllet. Brett de øverste og nederste kantene sammen for å forsegle. Pynte kanten med en dekorativ krimp. Pensle toppen av deigen med glaze, men unngå å få glaze på kanten. Lag flere små snitt i toppen av deigen.
  6. 6Stek paien i 10 minutter. Dekk kantene med aluminiumsfolie og stek videre til eplene er møre, ca. 50 minutter til. La paien avkjøle i 30 minutter. Server varm eller romtemperert med krem eller vaniljeis.