Stekt kalkun med eplesider-saus

Stekt kalkun med eplesider-saus

Lær hvordan du lager en saftig kalkun med smakfull eplesider-saus. Perfekt til høytider eller helgemiddagen. En enkel oppskrift for hele familien.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 8
hovedrett

Ingredienser

  • 1. En kalkun på 12 til 14 pund, hals og innmat (unntatt leveren) reservert til å lage kalkuninnmatkraft
  • 1 oppskrift med kastanjefyll
  • 1 stang (1/2 kopp) usaltet smør, myknet
  • 1 kopp vann
  • 1 kopp kalkuninnmatkraft eller kyllingbuljong
  • 1 kopp eplesider
  • 2 spiseskjeer eplesidervin
  • 6 spiseskjeer hvetemel
  • 4 kopper kalkuninnmatkraft
  • salvie-, rosmarin- og timiankvister til pynt

Fremgangsmåte

  1. 1Forvarm ovnen til 220°C (425°F). Skyll kalkunen, tørk den godt, og krydre den innvendig og utvendig med salt og pepper. Fyll løpehalsen løst med noe av stuffing, brett løpehalsen under kroppen, og fest den med en spyd. Fyll kroppshulen løst med resten av stuffing, og bind kalkunen sammen med kjøttsnor. Overfør den resterende stuffing til en smurt ildfast form på 3 liter, og sett den til side, dekket og avkjølt. Smør kalkunen med smør, og stek den på en rist i en stekepanne i ovnen i 30 minutter. Senk temperaturen til 160°C (325°F), pensle kalkunen med stekepannens saft, og tilsett vann i pannen. Stek kalkunen videre, og pensle den med jevne mellomrom, hver 20. minutt, i ytterligere 2 ½ til 3 timer, eller til en kjøtttermometer som er satt inn i den kjøttfulle delen av låret viser 82°C (180°F), og saften renner ut når låret stikkes. I løpet av de siste 1 ½ timene av stekingen, drypp den reserverte stuffing med kraft eller buljong, og stek den under lokk i ovnen på 160°C (325°F) i 1 time, deretter uten lokk i 30 minutter. Overfør kalkunen til et oppvarmet serveringsfat, og la saftene bli igjen i stekepannen. Kast snoren, og hold kalkunen varm, løst dekket med folie.
  2. 2Forvarm ovnen til 220°C (425°F). Skyll kalkunen, tørk den godt, og krydre den innvendig og utvendig med salt og pepper. Fyll løpehalsen løst med noe av stuffing, brett løpehalsen under kroppen, og fest den med en spyd. Fyll kroppshulen løst med resten av stuffing, og bind kalkunen sammen med kjøttsnor. Overfør den resterende stuffing til en smurt ildfast form på 3 liter, og sett den til side, dekket og avkjølt.
  3. 3Smør kalkunen med smør, og stek den på en rist i en stekepanne i ovnen i 30 minutter. Senk temperaturen til 160°C (325°F), pensle kalkunen med stekepannens saft, og tilsett vann i pannen. Stek kalkunen videre, og pensle den med jevne mellomrom, hver 20. minutt, i ytterligere 2 ½ til 3 timer, eller til en kjøtttermometer som er satt inn i den kjøttfulle delen av låret viser 82°C (180°F), og saften renner ut når låret stikkes. I løpet av de siste 1 ½ timene av stekingen, drypp den reserverte stuffing med kraft eller buljong, og stek den under lokk i ovnen på 160°C (325°F) i 1 time, deretter uten lokk i 30 minutter. Overfør kalkunen til et oppvarmet serveringsfat, og la saftene bli igjen i stekepannen. Kast snoren, og hold kalkunen varm, løst dekket med folie.
  4. 4Lag sausen: Skum av alt fett fra stekepannens saft, og mål opp 1/3 kopp av fettet. Tilsett eplecider og eddik i pannen. Deglaser pannen over moderat høy varme, og skrap opp de brune bitene. Kok opp blandingen til den er redusert til halvparten. I en kjele, kombiner det reserverte fettet og melet, og kok rouxen over moderat lav varme, vispende i 3 minutter. Tilsett epleciderblandingen og kraften i en jevn strøm, vispende, og kok opp blandingen under visping. La sausen småkoke, og rør av og til, i 10 minutter. Krydre sausen med salt og pepper, og overfør den til en varm sauskanne.
  5. 5Skum av alt fett fra stekepannens saft, og mål opp 1/3 kopp av fettet. Tilsett eplecider og eddik i pannen. Deglaser pannen over moderat høy varme, og skrap opp de brune bitene. Kok opp blandingen til den er redusert til halvparten. I en kjele, kombiner det reserverte fettet og melet, og kok rouxen over moderat lav varme, vispende i 3 minutter. Tilsett epleciderblandingen og kraften i en jevn strøm, vispende, og kok opp under visping. La sausen småkoke, og rør av og til, i 10 minutter. Krydre sausen med salt og pepper, og overfør den til en varm sauskanne.
  6. 6Pynt kalkunen med urtekvister, og server den med saus og stuffing.
  7. 7Pynt kalkunen med urtekvister, og server den med saus og stuffing.