
Tripe Aita
Lær hvordan du lager den deilige og unike triape aita, en klassisk italiensk dessert. Enkel oppskrift med trinnvise instruksjoner og tips.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 6
dessert
Ingredienser
- 1. 2 spiseskjeer oliven- eller druekernolje
- 2. 1 stor løk, skivet 1/4 tomme tykk eller tynnere
- 3. 1/2 kopp hvitløksfedd, hakket
- 4. 2 røde paprika, kjernet ut, frø fjernet og kuttet i lengder på 1/2 tomme brede strimler
- 5. 680 gram honningkake storfe tripe, delvis kokt, kuttet i 2,5 cm store terninger
- 6. 1 stor, moden tomat, kjernet ut og grovhakket
- 7. 1 spiseskje tomatpuré
- 8. Bouquet garni av 5 eller 6 kvister timian, 1 laurbærblad og 6 til 8 kvister flatbladpersille, pakket inn i en osteklede eller bundet med kjøkkenhyssing
- 9. Kosher-salt og nykvernet pepper
- 10. 1/4 kopp hjemmelagde grove brødsmuler
Fremgangsmåte
- 11. Varm opp en stor kjele på middels høy varme. Tilsett oljen og varm den opp til den begynner å riple. Tilsett løk, hvitløk og paprika, rør om, reduser varmen til middels, og kok, rør av og til, i 10 til 15 minutter, eller til grønnsakene har myknet og begynt å bli gylne. Rør inn tarm, tomat og tomatpuré, og tilsett bouquet garni og nok vann til å dekke nesten helt. Kok opp på høy varme, reduser varmen for å opprettholde en svak småkoking, og kok uten lokk i 1 time, eller til tarmen er mør når den stikkes med en gaffel (eller prøv å bite i et stykke). Fjern fra varmen. Hvis tarmen og grønnsakene har avgitt mye væske og sausen virker tynn, sil innholdet fra pannen og sett tarmen og grønnsakene til side. Hell væsken tilbake i pannen, kok opp, og kok til den er redusert til 1 1/2 kopp. Rør inn tarmen og grønnsakene i den reduserte sausen, og smak til med salt og pepper. Reduser varmen til middels for å varme opp tarmen igjen og tykne sausen ytterligere. Retten skal ha en gryteaktig konsistens, verken for våt eller tørr. (På dette tidspunktet kan retten avkjøles, dekkes til og oppbevares i kjøleskapet i opptil 3 dager. Varm opp før videre tilberedning.) For å servere, forvarm grillen. Overfør tarmen, grønnsakene og sausen til en ovnsikker, lav gratengform eller fire individuelle ildfaste former. Strø brødsmuler jevnt over toppen, og gratiner til de er gylne.
- 22. Varm opp en stor kjele på middels høy varme. Tilsett oljen og varm den opp til den begynner å riple. Tilsett løk, hvitløk og paprika, rør om, reduser varmen til middels, og kok, rør av og til, i 10 til 15 minutter, eller til grønnsakene har myknet og begynt å bli gylne. Rør inn tarm, tomat og tomatpuré, og tilsett bouquet garni og nok vann til å dekke nesten helt. Kok opp på høy varme, reduser varmen for å opprettholde en svak småkoking, og kok uten lokk i 1 time, eller til tarmen er mør når den stikkes med en gaffel (eller prøv å bite i et stykke).
- 33. Fjern fra varmen. Hvis tarmen og grønnsakene har avgitt mye væske og sausen virker tynn, sil innholdet fra pannen og sett tarmen og grønnsakene til side. Hell væsken tilbake i pannen, kok opp, og kok til den er redusert til 1 1/2 kopp. Rør inn tarmen og grønnsakene i den reduserte sausen, og smak til med salt og pepper. Reduser varmen til middels for å varme opp tarmen igjen og tykne sausen ytterligere. Retten skal ha en gryteaktig konsistens, verken for våt eller tørr. (På dette tidspunktet kan retten avkjøles, dekkes til og oppbevares i kjøleskapet i opptil 3 dager. Varm opp før videre tilberedning.)
- 44. For å servere, forvarm grillen. Overfør tarmen, grønnsakene og sausen til en ovnsikker, lav gratengform eller fire individuelle ildfaste former. Strø jevnt over brødsmuler på toppen, og gratiner til de er gylne.