
Honning- og pekannøttterte med sjokoladetrekk
Lær hvordan du lager en deilig honning-pekannøtt tart med rik sjokoladeglasur. Perfekt som dessert eller søt fristelse for spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 4 1/2 kopper pecannøtterhalvdeler (15 gram)
- 1 kopp sukker
- 1/3 kopp mild honning
- 1 1/2 kopper kremfløte
- 1/2 kopp helmelk
- 3/4 teskje salt
- Paideig
- 7 gram fin kvalitet bittersøt sjokolade (ikke usøtet; helst Lindt), finhakket
- 3/4 kopp kremfløte
- Spesialutstyr: en 28 cm rund, bølget paiform med løs bunn; en justerbar skivemaker (valgfritt)
Fremgangsmåte
- 1Lag fylle: Kok opp 4 kopper pekannøtter (reserver resten av 1/2 kopp til pynt) med sukker, honning, fløte, melk og salt i en stor kjele på 4 liter over moderat høy varme, rør av og til, til væsken er gyllen, ca. 20 minutter (blandingen vil virke som den skiller seg i starten, men blir deretter tykk og jevn). Ta av varmen og overfør blandingen til en lav skål, la den avkjøles helt, ca. 40 minutter.
- 2Gjenta instruksjonene i punkt 1.
- 3Forbered tartskallet: Rull ut en større deigplate (hold resten av deigen kald) mellom to store ark med bakepapir eller plastfolie (eller to overlappende ark for hver side om nødvendig) til en 33 cm runding (1/8 tomme tykk), fjern deretter papiret fra toppen og snu deigen opp ned i en tartform satt på et stekebrett, trykk den godt mot bunnen og sidene av formen, og la det henge over kanten. La skallet hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Rull ut den resterende deigen mellom to store ark med bakepapir eller plastfolie til en 30 cm runding (1/8 tomme tykk) og la den hvile på et stekebrett i minst 30 minutter.
- 4Gjenta instruksjonene i punkt 3.
- 5Stek tart: Sett ovnsristen i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm ovnen til 220°C (425°F). Hvis nøttefyllet er veldig fast, varm det litt opp i en kjele på lav varme til det blir mykt, men ikke varmt. Fordel fyllet jevnt i tartskallet og glatt toppen. Pensle overhengende kant av bunnen med vann. Fjern papiret fra den resterende deigen og legg den over fyllet, rull forsiktig med en kjevle langs kanten for å forsegle og trimme overflødig deig. Stek tarten (i formen) på stekebrett til deigen er gyllen, ca. 30–40 minutter. La den avkjøle i formen på en rist på en stor tallerken i 15 minutter. Fjern forsiktig sidene av formen og la tarten avkjøles helt, ca. 2 timer.
- 6Sett ovnsristen i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm til 220°C (425°F).
- 7Hvis nøttefyllet er veldig fast, varm det litt opp i en kjele på lav varme til det blir mykt, men ikke varmt. Fordel fyllet i tartskallet og glatt toppen. Pensle overhengende kant av bunnen med vann. Fjern papiret fra den resterende deigen og legg den over fyllet, rull forsiktig med en kjevle langs kanten for å forsegle og trimme overflødig deig.
- 8Stek tarten (i formen) på stekebrett til deigen er gyllen, ca. 30–40 minutter. La den avkjøle i formen på en rist i 15 minutter. Fjern forsiktig sidene av formen og la tarten avkjøles helt, ca. 2 timer.
- 9Lag glasur mens tarten avkjøles: Ha hakket sjokolade i en lav skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, og visp forsiktig (for å unngå luftbobler) til sjokoladen er helt smeltet. Hell den varme glasuren over toppen av tarten og jevn ut med en slikkepott slik at den dekker jevnt, og la sjokoladen renne ned langs sidene. La tarten stå til glasuren har stivnet, minst 30 minutter.
- 10Ha hakket sjokolade i en lav skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, og visp forsiktig til sjokoladen er helt smeltet.
- 11Hell den varme glasuren over toppen av tarten og jevn ut med en slikkepott slik at den dekker jevnt, og la sjokoladen renne ned langs sidene. La tarten stå til glasuren har stivnet, minst 30 minutter.
- 12Pynt tarten: Skyll den reserverte 1/2 koppen pekannøtter i en sil, tørk dem forsiktig, og skjær deretter veldig tynne skiver (mindre enn 1/32 tomme) med en skiver, og sjekk tykkelsen på de første skivene på en tallerken før du begynner å skjære direkte på tarten. Hvis du ikke har en skiver, finhakk nøttene.
- 13Skyll den reserverte 1/2 koppen pekannøtter i en sil, tørk dem forsiktig, og skjær deretter veldig tynne skiver (mindre enn 1/32 tomme) med en skiver, og sjekk tykkelsen på de første skivene på en tallerken før du begynner å skjære direkte på tarten. Hvis du ikke har en skiver, finhakk nøttene.




