Hele multigrain pizzadeig
Lær hvordan du lager sunn og velsmakende fullkornspizzadeig med denne enkle oppskriften. Perfekt for en helgemiddag eller helgefrokost.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 2 spiseskjeer fullkornsbulgur
- 2 spiseskjeer quinoa
- 1 spiseskje linfrø
- 3/4 kopp varmt vann (ca. 38–43°C)
- 1 teskje agavesirup eller honning
- 1 teskje tørrgjær
- 1 1/2 kopper hvitt fullkornsmel (ca. 170 g), pluss mer til utbaking
- Koshersalt
- 1 spiseskje ekstra jomfru olivenolje
- 1 spiseskje ristet solsikkefrø
Fremgangsmåte
- 1Kok opp 2 kopper vann i en liten kjele. Tilsett bulgur og quinoa og la det småkoke i 10 minutter. Overfør kornene til en finmasket sil og skyll under kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. La kornene renne av i silen i 15 minutter, og spre dem deretter ut på et tykt lag med tørkepapir for å absorbere overflødig fuktighet. I mellomtiden, grovhakk linfrøene i en krydderkvern, bare for å åpne dem opp.
- 2Rør sammen det varme vannet, agave og gjær i et målebeger eller en liten bolle. La det stå til det dannes et lite skumlag på toppen, ca. 3 til 5 minutter. (Hvis dette ikke skjer, kast blandingen og prøv igjen med ny gjær.)
- 3Visp mel og 1/2 teskje salt sammen i en middels stor bolle; tilsett den skummende gjærblandingen og olivenoljen, og bland sammen med en stiv slikkepott. Når deigen begynner å samle seg, bland inn de kokte kornene, de malte linfrøene og solsikkefrøene; form deigen til en jevn ball i midten av bollen. Pass på å skrape og bruke all deig som sitter fast på sidene. Deigen vil være veldig klissete på dette stadiet. Dekk bollen tett med plastfolie og la den heve på et lunt sted til den har doblet i størrelse, ca. 2 timer.
- 4Lett melet et bakepapirkledd stekebrett. Strø rikelig med mel på en ren, tørr arbeidsflate. Skrap deigen ut på den melete overflaten og elt den i et par minutter, og arbeid inn nok mel til at deigen blir mindre klissete, men fortsatt fuktig å ta på. Smør hendene dine med mel jevnlig for å forhindre at deigen setter seg fast. Form deigen til én stor ball eller del den opp i mindre baller. Legg deigen på det forberedte stekebrettet. Dekk løst med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle, og la deigen hvile i 30 minutter. Etter 30 minutter kan deigen formes og bakes som ønsket.


