Falafel

Falafel

Lær hvordan du lager deilige falafel hjemme med vår enkle oppskrift. Perfekt for en smakfull vegetarrett som passer til alle anledninger.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 2 kopper bløtlagte kikerter (kikerter må bløtlegges i kaldt vann i minst 18 timer og opptil 24 timer), tilsett mer vann om nødvendig
  • Peanøtt- eller vegetabilsk olje til steking
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 3 fedd hvitløk, hakket
  • 1 eller 2 serranoskiver, hakket
  • 2 grønne løk (hvite og grønne deler), finhakket
  • 3 spiseskjeer hakkede friske persilleblader
  • 3 spiseskjeer hakkede friske mynteblader
  • 3 spiseskjeer hakkede friske korianderblader
  • 1 spiseskje sitronsaft
  • 2 teskjeer spisskummenfrø, ristet og malt
  • 3 teskjeer korianderfrø, ristet og malt
  • Knapt 2 teskjeer bakepulver
  • 1 teskje kosher-salt
  • Nykvernet svart pepper
  • 2 kopper tykk gresk yoghurt
  • 3 piquillo-pepper eller 2 grillede røde paprika
  • 1 teskje røkt søt spansk paprika
  • 4 fedd hvitløk, grovhakket
  • 1 teskje revet sitronskall
  • Salt og nykvernet svart pepper
  • 3 kopper hvite bønner, kokte eller hermetiske, drenert og skylt
  • 6 fedd ovnsbakt hvitløk
  • 1 spiseskje harissa
  • 2 spiseskjeer frisk sitronsaft
  • 3 spiseskjeer tahini
  • 1/2 kopp olivenolje
  • Salt og nykvernet svart pepper
  • 1/4 kopp olivenolje
  • 2 spiseskjeer rødvinseddik
  • 1 teskje røkt paprika
  • 4 tomater på vinranker, hakket
  • 1 liten rød løk, delt i to og tynnsnittet
  • 2 spiseskjeer grovhakket frisk mynte
  • Salt og nykvernet svart pepper

Fremgangsmåte

  1. 1For falafelen: Sil chickpeasene i en sil, og legg dem deretter på et stekebrett dekket med kjøkkenpapir for å absorbere overflødig fuktighet. Chickpeasene skal være helt tørre.
  2. 2Varm opp 10 centimeter peanøtt- eller vegetabilsk olje i en middels stor kjele over middels varme til den når 165 grader Celsius på et dypfriteringstermometer.
  3. 3Mens oljen varmes opp, varm opp olivenolje i en liten sautépanne over middels varme. Tilsett hvitløk og serranoskiver, og kok til de er myke, ca. 3 minutter.
  4. 4Overfør chickpeasene til en food processor, tilsett hvitløk, blantur, grønn løk, persille, mynte, koriander, sitronsaft, spisskummen, koriander, bakepulver, salt og pepper, og kjør til blandingen er finhakket, og stopp for å skrape sidene av bollen hver 30. sekund. Overfør blandingen til en bolle.
  5. 5Legg et stekebrett med kjøkkenpapir. Form blandingen til baller på størrelse med pingpongballer og legg dem på en tallerken. Friter i porsjoner ved 165 grader Celsius til de er lyseblonde, ca. 45 sekunder, og øs olje over falafelen kontinuerlig. Ta dem opp med en hullsleiv og legg dem på stekebrettet. Øk temperaturen på oljen til 180 grader Celsius. Legg falafelen tilbake i oljen i porsjoner, dekk pannen med lokk i 30 sekunder, og fritér til de er dypbrune, og øs olje over dem kontinuerlig. Ta dem opp med en hullsleiv og legg dem på et stekebrett dekket med kjøkkenpapir, og krydre umiddelbart med salt.
  6. 6For yoghurtsaus: Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til glatt konsistens; smak til med salt og pepper, og overfør til en liten bolle. Sett i kjøleskapet i minst 30 minutter, dekket, for å la smakene blande seg.
  7. 7Variasjon: Bytt ut 2 kopper fetaost med yoghurt, og tilsett ½ kopp finhakket persille.
  8. 8For hummusen: Ha bønner, hvitløk, harissa, sitronsaft og tahini i en food processor og kjør til glatt. Mens maskinen går, tilsett langsomt olivenolje til emulsjon oppstår. Smak til med salt og pepper.
  9. 9For relishen: Visp sammen olje, eddik og røkt paprika i en liten bolle. Tilsett de resterende ingrediensene og vend forsiktig. Tomatene skal være lett dekket av dressingen.
  10. 10Server falafel med yoghurtsaus, hummus og relish på siden.