
Løksuppe
Lær hvordan du lager en perfekt løksuppe med denne enkle oppskriften. Ideell for kalde dager, full av smak og varme.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 3 spiseskjeer usaltet smør
- 1,5 kg rødløk, tynne skiver på en mandolin
- 2 teskjeer hakket frisk timian
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 kopp tørr hvitvin
- 6 kopper kyllingkraft, hjemmelaget eller lavsalt på boks
- 1 teskje kosher-salt, pluss mer etter smak
- 2 spiseskjeer cognac eller brandy (valgfritt)
- Nykvernet svart pepper
- Seks skiver baguette à 1/2 tomme (fransk brød), ristet
- 340 gram Gruyère-ost, revet (ca. 3 kopper)
Fremgangsmåte
- 1I en stor suppegryte eller en nederlandsk ovn smelter du smøret over middels varme. Tilsett løken, rør om for å blande den med smøret, dekk til, og la det koke i 30 minutter, av og til omrøring. Fjern lokket; øk varmen til middels-høy og kok videre til løken er brunet og karamellisert, omtrent 30 minutter. (Rør i løken hyppig mot slutten av denne koketiden, slik at den ikke brenner seg.) Tilsett timian og hvitløk, og la det surre i ytterligere 2 til 3 minutter. Hell i vinen og skrap opp de brune bitene fra bunnen av gryten med en tresleiv; la det småkoke til vinen er redusert til omtrent halvparten. Rør inn buljongen og saltet, og la det småkoke forsiktig. Dekk til og la det koke i 30 minutter. Tilsett Cognac, hvis du bruker det, og smak til med pepper. (Suppen kan lages ferdig til dette punktet dagen før og oppbevares i kjøleskap.) Når den skal serveres, forvarm grillelementet. Varm opp suppen og fordel den jevnt i 6 varmebestandige krukker eller skåler. Topp hver suppe med en skive brød og omtrent ½ kopp ost. Sett skålene på et stekebrett og gratiner i ovnen til osten er boblende og gyllen. Overfør forsiktig hver krukke til en underlagsplate. Server umiddelbart.