
Sjokoladepate med fersk plommesaus
Lær hvordan du lager en deilig sjokoladepate med frisk plommesaus. En enkel dessert som passer til enhver anledning.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
dessert
Ingredienser
- 1 pund av beste kvalitet bittersøt sjokolade eller 340 gram semisøt sjokolade pluss 115 gram usøtet sjokolade, grovhakket
- 3/4 kopp ruby port
- 3/4 kopp hakkede usaltede macadamianøtter eller mandler
- 1/2 kopp pisket krem
- 2 spiseskjeer usaltet smør
- 2 1/2 kopper hakkede plommer (ca. 450 gram) eller utkjernede kirsebær
- 1/3 kopp sukker
- 1/2 kopp ruby port
- En klype nyrevet muskatnøtt
- 1 kopp pisket krem
- 2 spiseskjeer siktet melis
- 1 teskje ren vaniljeekstrakt
Fremgangsmåte
- 1Forbered patéen: Kled en 23 x 13 cm brødform med bakepapir eller aluminiumsfolie; sett til side. Smelt sjokoladen i et vannbad over lav varme. Tilsett vinen og visp for å blande. Ta av varmen og rør inn nøttene. La avkjøle til romtemperatur.
- 2Pisk fløten til myke topper dannes. Vend forsiktig inn sjokoladeblandingen i den piskede kremen.
- 3Hell blandingen i den kledde brødformen, dekk til og sett i kjøleskapet over natten eller i minst 3 timer. (Patéen kan lages opptil 5 dager i forveien.)
- 4Lag sausen: Smelt smøret i en stekepanne over middels varme. Tilsett plommene og stek til de begynner å mykne, 2 til 3 minutter. Tilsett sukkeret og kok til sukkeret begynner å karamellisere, 4 til 5 minutter. Tilsett vinen og la det småkoke over lav varme til det er litt tykkere, 3 til 5 minutter. Ta av varmen og rør inn muskatnøtten. (Sausen kan forberedes og oppbevares i kjøleskapet i opptil 24 timer i forveien. Server ved romtemperatur.)
- 5Forbered toppingen: Pisk fløten til myke topper. Strø i sukkeret og vaniljen, og pisk bare til det er blandet.
- 6Ved servering: Bruk en varm kniv til å skjære patéen i 1,5 cm tykke skiver. Topp hver porsjon med plommesaus og pisket krem.