
Slamrende svenske kjøttboller
Lær hvordan du lager smakfulle svenske kjøttboller med denne enkle oppskriften. Perfekt for en rask og velsmakende hovedrett for hele familien.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 4 spiseskjeer smør
- 2. 1 løk, finhakket (sett til side 1/4 kopp)
- 3. 2 spiseskjeer finhakket hvitløk
- 4. 1 kopp ferske brødsmuler
- 5. 1 1/2 pund kjøttdeigblanding (svin, storfe, kalv)
- 6. 2 teskjeer kosher-salt
- 7. 2 teskjeer knust svart pepper
- 8. 1/2 teskje malt allehånde
- 9. 1/2 teskje, pluss en klype cayennepepper
- 10. 2 spiseskjeer hakkede persilleblader
- 11. 1 egg, pisket
- 12. 3 spiseskjeer hvetemel
- 13. 1/4 kopp hvitvin
- 14. 1 1/2 til 2 kopper storfefsbuljong
- 15. 2 spiseskjeer sherryeddik
- 16. 1 kopp rømme
- 17. 1/4 pund Gruyère, skåret i tynne skiver med en ostehøvel
- 18. 3 spiseskjeer hakket gressløk
Fremgangsmåte
- 11. Forvarm ovnen til 160 grader Celsius.
- 22. I en stor stekepanne over middels høy varme, tilsett 2 spiseskjeer smør. Tilsett løk og hvitløk og kok til de er myke, ca. 3 til 4 minutter. La det avkjøle i 5 minutter, og tilsett deretter brødsmulene. Legg kjøttet, salt, pepper, allehånde, cayennepepper og persille i en middels stor bolle. Tilsett brødsmulene og bland godt til alle ingrediensene er jevnt fordelt. Rør inn det sammenpiskede egget og bland godt. Bruk en rause teskje av kjøttblandingen til å forme små kjøttboller. Legg kjøttbollene på et bakepapirkledd stekebrett og stek i 15 til 20 minutter.
- 33. I den samme pannen som løken ble kokt i, tilsett de resterende 2 spiseskjeene smør. Tilsett den reserverte 1/4 koppen løk og kok over middels høy varme til det får en svak farge, ca. 4 til 5 minutter. Rør inn melet og lag en jevning. Kok i 1 minutt, og tilsett deretter vin og buljong. La det småkoke til sausen tykner, ca. 3 til 4 minutter. Rør inn sherryeddik og rømme, og visp til det er glatt. Hell sausen over kjøttbollene, og strø ost og gressløk på toppen. Sett kjøttbollene i ovnen til osten er smeltet. Overfør kjøttbollene til et serveringsfat og server.