
Croquembouche
Lær hvordan du lager en elegant croquembouche, en klassisk fransk dessert bestående av små profiteroles stablet i en imponerende kake. Perfekt til spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 10
dessert
Ingredienser
- 2 kopper vann
- 16 spiseskjeer (2 staver) usaltet smør
- 1 teskje salt
- 3 teskjeer granulert sukker
- 2 kopper mel
- 8 til 10 egg
- Fyll, oppskrift følger
- Karamell, oppskrift følger
- 4 kopper helmelk, 2 prosent fett eller 1 prosent fett melk
- 1 vaniljestang, delt på langs
- 12 eggeplommer
- 1 1/3 kopper granulert sukker
- 1/2 kopp maisstivelse
- 2 spiseskjeer usaltet smør
- 2 1/2 kopper sukker
- 2/3 kopp vann
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 220 grader. I en stor kjele, kok opp vann, smør, salt og sukker over middels høy varme. Når det koker, ta kjelen umiddelbart av varmen. Rør med en tresleiv, og tilsett alt melet på en gang. Rør kraftig til alt melet er godt innarbeidet, ca. 30 til 60 sekunder. Sett kjelen tilbake på varmen og kok, mens du rører, i 30 sekunder for å la noe av fuktigheten fordampe.
- 2Skrap deigen over i en kjøkkenmaskin utstyrt med eltekrok (eller bruk en håndmikser). Bland på middels hastighet. Når maskinen går, tilsett ett egg om gangen, og stopp etter hver tilsetting for å skrape ned sidene av bollen. Bland til deigen er glatt og blank, og eggene er helt innarbeidet. Deigen skal være tykk, men falle sakte og jevnt fra vispene når du løfter dem ut av bollen. Hvis deigen fortsatt klistrer seg til vispene, tilsett 1 eller 2 egg til og bland godt til alt er innarbeidet.
- 3Bruk en sprøytepose utstyrt med en stor rund tipp, og sprøyt store klyser av deigen på et bakepapirkledd stekebrett. Visp sammen 2 egg med 3 teskjeer vann. Pensle overflaten på deigen med eggeblandingen for å jevne ut spissene (bruk ikke all eggeblandingen). Stek i 15 minutter, deretter reduser temperaturen til 190 grader og stek videre til de er puffet opp og lett gyldne, ca. 20 minutter til. Prøv å åpne ovnsdøren så sjelden som mulig under stekingen. La avkjøle på stekebrettet. Oppskriften kan fullføres til dette punktet og fryses i plastposer.
- 4Fyll: I en middels stor kjele, varm opp melk og vaniljestang til kokepunkt over middels varme. Ta umiddelbart av varmen og la det trekke i 10 til 15 minutter. I en bolle, visp eggeplommer og sukker til lys og luftig. Tilsett maisenna og visp kraftig til ingen klumper gjenstår. Visp inn 1/4 kopp av den varme melke-blandingen til den er godt innarbeidet. Deretter visper du inn resten av den varme melken, og reserverer kjelen.
- 5Sil blandingen tilbake i kjelen gjennom en sikt. Kok opp over middels høy varme, mens du visper kontinuerlig, til den tykner og begynner å koke sakte. Ta av varmen og rør inn smør og eventuelle smakstilsetninger hvis du ønsker en annen smak, som sjokolade eller kaffe. La det avkjøle litt. Dekk med plastfolie, og trykk lett plasten mot overflaten for å forhindre at det dannes skinn. Avkjøl i minst 2 timer eller til det skal serveres. Vaniljekremen kan lages opptil 24 timer i forveien. Lag et hull i bunnen av hver krembolle med en rund sprøyte, og fyll den med vaniljekrem.
- 6Karamell: Løs opp sukkeret i en kjele med vann, og lag et "X" gjennom sukkeret med fingeren for å la vannet sakte trekke inn. Kok opp til en lys gylden karamell, og dypp deretter bunnen av kjelen i en isvannbad for å stoppe kokeprosessen. Dypp sidene av krembollene i karamellen og fest dem sammen (ca. 20 kremboller) i en sirkel, med toppene ut. Lag en andre rad oppå den første, men litt mindre, for å danne en sirkel og skape et tårn av kremboller. Sjekk av og til fra alle sider for å forsikre deg om at det står rett. Når det er ferdig, drypp over karamell over hele tårnet. Du kan også feste dekorative elementer med karamell i sprekkene, som kandiserte fioler, gullkuler, marsipankjærligheter, sukkerbelagte mandler, osv.