
Rollmops
Lær hvordan du lager den klassiske norske forretten rollmops. En enkel oppskrift med sylteagurk, sild og krydder. Perfekt for fest eller hverdags.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 20 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1/2 kopp kosher salt
- 1 kvart vann
- 1 pund ørretfilet fra liten, hel fisk på 6 til 8 unser, skåret i 16 til 20 stykker (4 til 6 tommer lange og 1 tomme brede)
- 2 kopper vann
- 2 kopper eplesidereddik
- 1 spiseskje sukker
- 8 hele nellikspiker
- 8 hele allehånde bær
- 6 hele svarte pepperkorn
- 4 tørkede laurbærblader
- 1 teskje rød pepperflak
- 16 til 20 cornichon og/eller sylteagurk
- 2 spiseskjeer Dijon-sennep
- 1 middels stor løk, juliennet
Fremgangsmåte
- 1Legg salt og vann i en 4-liters beholder og rør til saltet er oppløst, ca. 1–2 minutter. Legg i ørretfiletene, sørg for at de er helt dekket. Dekk til og sett i kjøleskapet over natten.
- 2Bland vann, eddik, sukker, nellik, allehånde, pepperkorn, laurbærblad og rød pepperflak i en 2-liters kjele og varm opp over middels høy varme. Kok opp, rør av og til, til væsken koker, ca. 5 minutter. La det avkjøle til romtemperatur og sett deretter i kjøleskapet over natten.
- 3Ta ørreten ut av saltlake og skyll grundig under kaldt rennende vann i 1 minutt. Legg filetene i rent, kaldt vann og la dem ligge i kjøleskapet i 1 time.
- 4Sil av vannet og skyll filetene igjen. Tørk dem forsiktig med kjøkkenpapir. Legg filetene i ett lag med skinnsiden ned og smør hver med sennep. Plasser en cornichon eller en syltet løk på hver filet. Rull sammen hver filet og fest med 1 eller 2 tannpirkere. Legg lagvis med rollmops og julienne-snittet løk i en glasskrukke eller keramikkkrukke.
- 5Hell den avkjølte syltebrine over, dekk til og sett i kjøleskapet i minst 5 timer, men opp til 2 dager. Sil av væsken og server kaldt med crusty brød.