Blanquette de Veau
oppskrift på blanquette de veau, en tradisjonell fransk gryte med saftig kalv, kremet saus og friske urter. perfekt for en smakfull middag.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 3 pund bryst av kalv, skåret i 5 cm store biter
- 2. 6 kopper kald kalvebuljong (kyllingkraft er valgfritt)
- 3. 1 stor løk med 1 nellik
- 4. 1 stor gulrot, skrelt og delt i fire
- 5. 1 bouquet garni (ca. 6 persillekvister, 1/2 laurbærblad,
- 6. 1/2 teskje timian, 1 selleristang bundet i osteklede)
- 7. Salt
- 8. 1 1/2 kopper perleløk (ca. 24 stk.)
- 9. 1/2 kopp kraft fra gryten
- 10. 1/4 teskje salt
- 11. 1 spiseskje smør
- 12. 4 spiseskjeer smør
- 13. 5 spiseskjeer mel
- 14. 3 1/4 kopper kalvekokt buljong pluss 2 spiseskjeer
- 15. 2 kopper skivede sopp
- 16. Salt og pepper
- 17. 1 til 2 spiseskjeer sitronsaft
- 18. 3 eggeplommer
- 19. 1/2 kopp kremfløte
- 20. 2 spiseskjeer hakket persille
Fremgangsmåte
- 11. Forbered gryten: Legg kalvekjøttet i en kasserolle og dekk det med kaldt vann, ca. 5 cm over kjøttet. Kok opp og la det småkoke i 2 minutter. Sil av kjøttet og skyll det under kaldt vann for å fjerne all skum. Rens kasserollen og legg kjøttet tilbake i den.
- 22. Hell nok kraft i kasserollen til å dekke kalvekjøttet med ca. 1,3 cm. La det småkoke forsiktig, og skum av etter behov i noen minutter. Tilsett grønnsakene og buketten. Smak til med salt og pepper. Dekk delvis til og la det småkoke forsiktig i ca. 1 1/4 time, eller til kjøttet er mørt når du stikker med en gaffel. Det skal ikke koke for lenge.
- 33. Sil av væsken fra kasserollen. Skyll kasserollen før du legger kjøttet tilbake i den.
- 44. Forbered løkene: Bruk en liten skarp kniv til å stikke et kryss i roten på løken. For å løsne skallet, dypp løken i kokende vann i 1 minutt. Dypp den deretter umiddelbart i en isvannbad. Skallet skal lett gli av. Legg de skrelte løkene i en kjele med kraften, salt og smør. La det småkoke i ca. 30 minutter.
- 55. Legg de kokte løkene over kjøttet. Reserver væsken.
- 66. Lag sausen: Smelt smøret i en kjele. Rør inn melet og la det frese på lav varme i 2 minutter til det bobler. Ta kjelen av varmen og visp inn kraften. Kok opp sausen under omrøring. La den småkoke i 10 minutter, og skum av eventuelt skum som dannes på overflaten. Vend inn soppen og la det småkoke i ytterligere 10 minutter, og skum av igjen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- 77. Retten kan forberedes opp til dette punktet på forhånd. Dekk toppen av sausen med 2 skjeer kraft for å hindre at det dannes skinn.
- 88. Omtrent 15 minutter før servering, varm opp gryten igjen.
- 99. Pisk eggeplommene og fløten sammen i en blender. Rør inn en skje av den varme sausen om gangen, og hell deretter blandingen tilbake i kasserollen. Varm opp gryten forsiktig til sausen har tyknet litt, uten at den koker opp.
- 1010. Pynt med hakket persille og server med ris.