Frangipane
lær hvordan du lager en klassisk frangipane, en deilig fransk mandeltærte som passer til enhver anledning. enkel oppskrift og tips.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 70 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1/4 kopp, pluss 1 1/2 teskje romtemperert usaltet smør
- 1/4 kopp, pluss 1 spiseskje granulert sukker
- 1/2 kopp mandelmel
- 1 middels stort egg
- 2 spiseskjeer mel
- 375 gram avkjøpt butterdeig, kjøpt ferdig butterdeig er i orden
- 1 stort eggeplomme
- 1 middels stort egg
- 2 spiseskjeer hel melk
- 1/4 kopp lys mais sirup
- 1 1/2 spiseskje vann
Fremgangsmåte
- 1Bland ingrediensene til mandelrøren og legg dem i en sprøytepose med stor åpning (uten tupp). Sett til side. Del butterdeigen i to og kjevle hver del ut til en sirkel med diameter på ca. 21 cm og tykkelse på 3 mm.
- 2Legg én av sirklene på et bakepapirkledd stekebrett. Sprøyt en runding med diameter på ca. 13 cm av mandelrøren midt på sirkelen. Røren skal være omtrent 2,5 cm høy.
- 3Lag eggepensling: Visp sammen eggeplommer, hele egg og melk i en liten bolle til det er godt blandet.
- 4Pensle den resterende 4 cm brede kanten av deigen lett med eggepensling. Legg den andre deigsirkelen oppå den første. Trykk forsiktig mot sidene av mandelrøren for å fjerne eventuelt fanget luft. Forsegl kantene ved å presse den øverste kanten inn mot den nederste. Bruk en skarp kniv til å lage en bølget kant rundt sirkelen, slik at den får et blomsterlignende utseende.
- 5Lag et lite snitt på ca. 1,3 cm i midten av den øverste deigsirkelen, slik at damp kan slippe ut under steking. For å lage det klassiske mønsteret i toppen, bruk en skarp kniv til å skjære en buet linje som begynner ved toppen av mandelen og ender ved bunnen. Gjør dette hver 1,3 cm rundt hele omkretsen av mandelen, men pass på å ikke skjære gjennom den øverste deigen og inn i mandelrøren.
- 6Pensle toppen lett med eggepensling.
- 7La frangipanen hvile i kjøleskapet i 1 time før steking. (På dette tidspunktet kan du pakke den godt inn i plastfolie og fryse den i opptil 2 uker. La den tine i kjøleskapet eller i sekken før steking.)
- 8Forvarm ovnen til 175 °C. Stek til den begynner å bli lett gyllen, ca. 20 minutter.
- 9I mellomtiden lager du glasuren: Rør sammen maisirup og vann.
- 10Ta frangipanen ut av ovnen og pensle den godt med maisirupen. Dette gir sødme, forbedrer fargen og gir en sprø skorpe. Fortsett å steke til den er godt hevet og jevnt brunet, ca. 20 minutter til.
- 11Den ferdigstekte frangipanen skal være sprø og saftig, med en fortsatt fuktig mandelrørekjerne.
- 12Ta stekebrettet ut av ovnen og la den avkjøle på en rist. Frangipanen er best når den serveres litt varm. Bruk en serrated kniv til å skjære i den.