Frangipane

Frangipane

lær hvordan du lager en klassisk frangipane, en deilig fransk mandeltærte som passer til enhver anledning. enkel oppskrift og tips.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 70 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 1/4 kopp, pluss 1 1/2 teskje romtemperert usaltet smør
  • 1/4 kopp, pluss 1 spiseskje granulert sukker
  • 1/2 kopp mandelmel
  • 1 middels stort egg
  • 2 spiseskjeer mel
  • 375 gram avkjøpt butterdeig, kjøpt ferdig butterdeig er i orden
  • 1 stort eggeplomme
  • 1 middels stort egg
  • 2 spiseskjeer hel melk
  • 1/4 kopp lys mais sirup
  • 1 1/2 spiseskje vann

Fremgangsmåte

  1. 1Bland ingrediensene til mandelrøren og legg dem i en sprøytepose med stor åpning (uten tupp). Sett til side. Del butterdeigen i to og kjevle hver del ut til en sirkel med diameter på ca. 21 cm og tykkelse på 3 mm.
  2. 2Legg én av sirklene på et bakepapirkledd stekebrett. Sprøyt en runding med diameter på ca. 13 cm av mandelrøren midt på sirkelen. Røren skal være omtrent 2,5 cm høy.
  3. 3Lag eggepensling: Visp sammen eggeplommer, hele egg og melk i en liten bolle til det er godt blandet.
  4. 4Pensle den resterende 4 cm brede kanten av deigen lett med eggepensling. Legg den andre deigsirkelen oppå den første. Trykk forsiktig mot sidene av mandelrøren for å fjerne eventuelt fanget luft. Forsegl kantene ved å presse den øverste kanten inn mot den nederste. Bruk en skarp kniv til å lage en bølget kant rundt sirkelen, slik at den får et blomsterlignende utseende.
  5. 5Lag et lite snitt på ca. 1,3 cm i midten av den øverste deigsirkelen, slik at damp kan slippe ut under steking. For å lage det klassiske mønsteret i toppen, bruk en skarp kniv til å skjære en buet linje som begynner ved toppen av mandelen og ender ved bunnen. Gjør dette hver 1,3 cm rundt hele omkretsen av mandelen, men pass på å ikke skjære gjennom den øverste deigen og inn i mandelrøren.
  6. 6Pensle toppen lett med eggepensling.
  7. 7La frangipanen hvile i kjøleskapet i 1 time før steking. (På dette tidspunktet kan du pakke den godt inn i plastfolie og fryse den i opptil 2 uker. La den tine i kjøleskapet eller i sekken før steking.)
  8. 8Forvarm ovnen til 175 °C. Stek til den begynner å bli lett gyllen, ca. 20 minutter.
  9. 9I mellomtiden lager du glasuren: Rør sammen maisirup og vann.
  10. 10Ta frangipanen ut av ovnen og pensle den godt med maisirupen. Dette gir sødme, forbedrer fargen og gir en sprø skorpe. Fortsett å steke til den er godt hevet og jevnt brunet, ca. 20 minutter til.
  11. 11Den ferdigstekte frangipanen skal være sprø og saftig, med en fortsatt fuktig mandelrørekjerne.
  12. 12Ta stekebrettet ut av ovnen og la den avkjøle på en rist. Frangipanen er best når den serveres litt varm. Bruk en serrated kniv til å skjære i den.