Rustikalsk tomatsuppe med ristet spisskummen og mini Rajas

Rustikalsk tomatsuppe med ristet spisskummen og mini Rajas

Oppdag hvordan du lager en rustikk tomatsuppe med ristede spisskummenfrø og mini rajas. Perfekt for en smakfull og enkel forrett eller lunch.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 1. 1. 2 ssk spisskummenfrø
  • 2. 6 ssk olivenolje
  • 3. 4 kopper hakket løk (ca. 2 store)
  • 4. 6 store hvitløksfedd, skrelte
  • 5. 2 ts achiote-pasta*
  • 6. 1/4 ts malt allehånde
  • 7. 2 bokser á 28 gram hele, skrelte tomater med basilikum i juice, tomatene hakket, all juice reservert
  • 8. 4 kopper lavsaltet kyllingkraft
  • 9. 1 tørket guajillo-chili på 3 til 4 tommer,** uten stilk, frø fjernet, grovt revet
  • 10. Cayennepepper (valgfritt)
  • 11. Grovt kosher-salt
  • 12. Vegetabilsk olje (til steking)
  • 13. 4 små mais-tortillachips på 4 tommer (skåret fra runde tortillalefser), delt i to, kuttet i 2 x 1/4-tommers strimler
  • 14. 1 pakke á 5 unser mini paprika, uten stilk, frø fjernet, skåret i tynne strimler

Fremgangsmåte

  1. 11. For suppen: Rør spisskummenfrø i en liten stekepanne over middels varme til de begynner å ryke og poppe, ca. 4 minutter. Hell frøene over på en tallerken og la dem avkjøle. Kvern dem fint i en krydderkvern. FORKORTET: Kan lages 1 uke i forveien. Oppbevar i lufttett beholder i kjøleskapet. Varm opp olje i en stor gryte over middels varme. Tilsett løk. Dekk til og kok til den er myk, men ikke brun, og rør ofte, ca. 8 minutter. Ta gryten av varmen. Bruk en hvitløkspresse og press inn hvitløk. Tilsett achiote og allehånde. Rør over lav varme i 1 minutt. Tilsett tomater med juice, buljong og guajillo-chili. La det småkoke. Skru ned varmen til lav, dekk til og la det småkoke i 15 minutter. Arbeid i 2-kups porsjoner og kjør suppen i en foodprocessor til grov puré (noe tekstur skal være igjen). Hell tilbake i samme gryte. Rør inn 1 1/2 teskje ristet spisskummen; smak til med cayenne, om ønskelig, og grovt salt og nykvernet svart pepper. FORKORTET: Kan lages 2 dager i forveien. La den avkjøles uten lokk til den er kald, dekk deretter til og oppbevar i kjøleskapet.
  2. 22. Rør spisskummenfrø i en liten stekepanne over middels varme til de begynner å ryke og poppe, ca. 4 minutter. Hell frøene over på en tallerken og la dem avkjøle. Kvern dem fint i en krydderkvern. FORKORTET: Kan lages 1 uke i forveien. Oppbevar i lufttett beholder i kjøleskapet.
  3. 33. Varm opp olje i en stor gryte over middels varme. Tilsett løk. Dekk til og kok til den er myk, men ikke brun, og rør ofte, ca. 8 minutter. Ta gryten av varmen. Bruk en hvitløkspresse og press inn hvitløk. Tilsett achiote og allehånde. Rør over lav varme i 1 minutt. Tilsett tomater med juice, buljong og guajillo-chili. La det småkoke. Skru ned varmen til lav, dekk til og la det småkoke i 15 minutter.
  4. 44. Arbeid i 2-kups porsjoner og kjør suppen i en foodprocessor til grov puré (noe tekstur skal være igjen). Hell tilbake i samme gryte. Rør inn 1 1/2 teskje ristet spisskummen; smak til med cayenne, om ønskelig, og grovt salt og nykvernet svart pepper. FORKORTET: Kan lages 2 dager i forveien. La den avkjøles uten lokk til den er kald, dekk deretter til og oppbevar i kjøleskapet.
  5. 55. For rajas: Hell nok olje i en tykk, middels stor kjele til å fylle 3/4 tomme. Varm opp oljen over middels varme i 4 minutter. Stek halvparten av tortillastrekningene til de er akkurat gylne. Bruk en hullsleiv og legg strimlene på kjøkkenpapir for å renne av (fargen vil bli litt mørkere). Gjenta med resten av strimlene. Varm 1 1/2 spiseskje tortilla-olje fra kjelen i en middels stor stekepanne over middels-høy varme. Tilsett mini-pepper. Vend dem til de er møre, ca. 2 minutter. Strø over salt og nykvernet svart pepper. FORKORTET: Alle rajas kan lages 2 timer i forveien. La dem stå i romtemperatur. Varm opp suppen igjen over middels varme. Server suppen i boller. Topp med tortilla- og pepper-rajastek og dryss over ristet spisskummen. Server med ekstra spisskummen ved siden av.
  6. 66. Hell nok olje i en tykk, middels stor kjele til å fylle 3/4 tomme. Varm opp oljen over middels varme i 4 minutter. Stek halvparten av tortillastrekningene til de er akkurat gylne. Bruk en hullsleiv og legg strimlene på kjøkkenpapir for å renne av (fargen vil bli litt mørkere). Gjenta med resten av strimlene.
  7. 77. Varm 1 1/2 spiseskje tortilla-olje fra kjelen i en middels stor stekepanne over middels-høy varme. Tilsett mini-pepper. Vend dem til de er møre, ca. 2 minutter. Strø over salt og nykvernet svart pepper. FORKORTET: Alle rajas kan lages 2 timer i forveien. La dem stå i romtemperatur.
  8. 88. Varm opp suppen igjen over middels varme. Server suppen i boller. Topp med tortilla- og pepper-rajastek og dryss over ristet spisskummen. Server med ekstra spisskummen ved siden av.
  9. 99. En pasta laget av achiote-frø; selges i latinbutikker. ** En rødbrun, ganske sterk tørket chili opp til 15 cm lang og ca. 4 cm bred; tilgjengelig i noen supermarkeder og latinbutikker.
  10. 1010. En pasta laget av achiote-frø; selges i latinbutikker.
  11. 1111. En pasta laget av achiote-frø; selges i latinbutikker.
  12. 1212. ** En rødbrun, ganske sterk tørket chili opp til 15 cm lang og ca. 4 cm bred; tilgjengelig i noen supermarkeder og latinbutikker.