Tranebær- og mandelcrostata
Lær hvordan du lager en smakfull cranberry almond crostata med få ingredienser. Perfekt for høstsesongen og enkel å lage for enhver anledning.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 1/8 kopp hele rå mandler (1/4 pund), ristet og avkjølt
- 2. 2 kopper hvetemel, delt
- 3. 1 1/4 staver usaltet smør, myknet
- 4. 1/2 kopp lett pakket brunt sukker
- 5. 1 stort egg, lett pisket, delt
- 6. 1/2 teskje ren vaniljeekstrakt
- 7. 1/8 teskje ren mandelolje
- 8. 2 teskjeer revet sitronskall
- 9. 1/2 teskje salt
- 10. 2 1/2 kopper ferske eller frosne tranebær (10 unser)
- 11. 1/4 kopp fersk appelsinjuice
- 12. 1/2 kopp søt appelsinmarmelade
- 13. 1/2 kopp lett pakket brunt sukker
- 14. 1 spiseskje granulert sukker
- 15. Utstyr: en 23 cm rund springform; en kjevle eller pizzaskjærer
Fremgangsmåte
- 11. Lag deigen: Pulsér mandler med 1/4 kopp mel til de er finmalt (vær forsiktig så du ikke maler til en pasta). Pisk sammen smør og brunt sukker med en elektrisk mikser på middels hastighet til det er lyst og luftig, ca. 3 minutter. Sett til side 1 spiseskje av det sammenpiskede egget, avkjølt, til eggeglans, og pisk resten av egget inn i smørblandingen, deretter tilsett vanilje- og mandeluttrekk, og pisk godt. På lav hastighet, bland inn mandelblandingen, revet skall, salt og resten av melet (1 3/4 kopp) til deigen akkurat samler seg. Del deigen i to og form hver del til en 5- til 6-tommers disk. Pakk diskene hver for seg inn i plastfolie og la dem hvile i kjøleskapet til de er faste, minst 30 minutter.
- 22. Pulsér mandler med 1/4 kopp mel til de er finmalt (vær forsiktig så du ikke maler til en pasta).
- 33. Pisk sammen smør og brunt sukker med en elektrisk mikser på middels hastighet til det er lyst og luftig, ca. 3 minutter. Sett til side 1 spiseskje av det sammenpiskede egget, avkjølt, til eggeglans, og pisk resten av egget inn i smørblandingen, deretter tilsett vanilje- og mandeluttrekk, og pisk godt. På lav hastighet, bland inn mandelblandingen, revet skall, salt og resten av melet (1 3/4 kopp) til deigen akkurat samler seg.
- 44. Del deigen i to og form hver del til en 5- til 6-tommers disk. Pakk diskene hver for seg inn i plastfolie og la dem hvile i kjøleskapet til de er faste, minst 30 minutter.
- 55. Lag fyllet: Kok opp tranebær, appelsinjuice, marmelade, brunt sukker og 1/4 teskje salt i en tykk middels kjele under omrøring. La det småkoke, uten lokk, til noen av tranebærene sprekker og blandingen er litt tykkere, ca. 5 minutter. Avkjøl fyllet raskt ved å spre det i en lav bakeplate og kjøle det til det er lunkent, ca. 15 minutter.
- 66. Kok opp tranebær, appelsinjuice, marmelade, brunt sukker og 1/4 teskje salt i en tykk middels kjele under omrøring. La det småkoke, uten lokk, til noen av tranebærene sprekker og blandingen er litt tykkere, ca. 5 minutter. Avkjøl fyllet raskt ved å spre det i en lav bakeplate og kjøle det til det er lunkent, ca. 15 minutter.
- 77. Stek crostataen: Forvarm ovnen til 190°C (375°F) med et bakepapirkledd stekebrett på midterste rille. Smør en springform godt. Kjevle ut én del av deigen mellom to ark bakepapir til en 30 cm (12 tommer) runding (deigen er veldig skjør). Fjern det øverste arket og snu deigen forsiktig over i springformen. (Deigen kan rive seg lett, men kan lappes sammen med fingrene.) Trykk deigen godt over bunnen og opp langs kanten av formen, og trim deigen slik at den når ca. 1,5 cm (1/2 tomme) opp på kanten. Sett skjallet i kjøleskapet. Kjevle ut den andre delen av deigen på samme måte til en 30 cm runding. Fjern det øverste arket, og skjær deigen i 10 striper på ca. 0,8 cm (1/3 tomme) bredde med en kakedreier, og legg dem på et bakepapir. Frys stripene til de er faste, ca. 10 minutter. Fordel fyllet i det avkjølte skallet og legg 5 striper med 1 tomme mellomrom over fyllet. Legg de resterende 5 stripene diagonalt over de første for å danne et rutemønster med diamantformede åpninger. Trim kantene på alle stripene slik at de er flush med kanten av skallet. Pensle rutemønsteret med det reserverte egget og dryss crostataen med sukker. Stek i ovnen på det varme stekebrettet til deigen er gyllen og fyllet bobler, ca. 50–60 minutter. (Hvis deigen blir for brun etter 30 minutter, dekk crostataen løst med aluminiumsfolie.) La crostataen avkjøle helt i formen på en rist, 1 1/2 til 2 timer (for å la saftene tykne).
- 88. Forvarm ovnen til 190°C (375°F) med et bakepapirkledd stekebrett på midterste rille.
- 99. Kjevle ut én del av deigen mellom to ark bakepapir til en 30 cm runding (deigen er veldig skjør). Fjern det øverste arket og snu deigen forsiktig over i springformen. (Deigen kan rive seg lett, men kan lappes sammen med fingrene.) Trykk deigen godt over bunnen og opp langs kanten av formen, og trim deigen slik at den når ca. 1,5 cm opp på kanten. Sett skjallet i kjøleskapet.
- 1010. Kjevle ut den andre delen av deigen til en 30 cm runding på samme måte. Fjern det øverste arket, og skjær deigen i 10 striper på ca. 0,8 cm bredde med en kakedreier, og legg dem på et bakepapir. Frys stripene til de er faste, ca. 10 minutter.
- 1111. Fordel fyllet i det avkjølte skallet og legg 5 striper med 1 tomme mellomrom over fyllet. Legg de resterende 5 stripene diagonalt over de første for å danne et rutemønster med diamantformede åpninger. Trim kantene på alle stripene slik at de er flush med kanten av skallet. Pensle rutemønsteret med det reserverte egget og dryss crostataen med sukker.
- 1212. Stek crostataen i ovnen på det varme stekebrettet til deigen er gyllen og fyllet bobler, ca. 50–60 minutter. (Hvis deigen blir for brun etter 30 minutter, dekk crostataen løst med aluminiumsfolie.) La crostataen avkjøle helt i formen på en rist, 1 1/2 til 2 timer (for å la saftene tykne).