
Klassisk eplekake
Lær hvordan du lager en klassisk eplepai med sprø bunn og saftig eplefyll. Perfekt for høstkalde dager eller når du vil servere en tidløs dessert.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 65 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 1/2 teskje allsidig mel
- 2. 1/2 teskje sukker
- 3. 1 spiseskje helmelk
- 4. 1 spiseskje kremfløte
- 5. 1 dobbelbunns All-Smør pai-deigskall
- 6. 8 kopper (960 gram) epler, skrelt og hakket i bitstørrelse biter (omtrent 2,5 cm lange og 19 mm brede)
- 7. 1 spiseskje (16 gram) sitronsaft
- 8. 3/4 kopp (150 gram) granulert sukker
- 9. 3 spiseskjeer (45 gram) mørkbrunt sukker
- 10. 1 spiseskje pluss 1 teskje (10 gram) tapiokastivelse
- 11. 1 spiseskje (9 gram) maisstivelse
- 12. 1 teskje (2 gram) kinesisk femkrydder
- 13. 1/2 teskje (1,5 gram) kosher-salt
- 14. 1 spiseskje (14 gram) usaltet smør, skåret i små biter
Fremgangsmåte
- 11. Lag paideigen: I en liten bolle, visp sammen mel og sukker. Sett til side.
- 22. I en liten bolle, visp sammen mel og sukker. Sett til side.
- 33. Lag paideigen: I en liten bolle, bland melk og fløte. Sett i kjøleskapet til bruk.
- 44. I en liten bolle, bland melk og fløte. Sett i kjøleskapet til bruk.
- 55. Lag paisen: Plasser eplene i en middels stor bolle. Tilsett sitronsaft og vend forsiktig med en slikkepott til eplene er godt dekket.
- 66. Ha sukker, brunt sukker, tapiokastivelse, maisstivelse, kinesisk fem-spice-pulver og salt i en liten bolle og visp sammen. Hell de tørre ingrediensene over eplene og bland til eplene igjen er godt dekket. La det stå og trekke i minst 25 minutter.
- 77. Sett en sil over en middels bolle og overfør de macererte eplene til silen, pass på å skrape ned langsiden av bollen for å få med all saft, sukker og stivelse. La eplene renne av i 25 minutter.
- 88. Hell den avrennede saften i en liten kjele, og skrap ned langsiden og bunnen av bollen for å få med alle dråper. Kok opp eplesaften over middels høy varme under konstant omrøring. Skru ned varmen og la saften småkoke forsiktig til den tykner, ca. 2 minutter. Ta av varmen og la den avkjøles. Når den er romtemperert, sett kjelen i kjøleskapet i ca. 20 minutter.
- 99. Strø paideigen med paideigpulver (Crust Dust) i den tomme paibunnen. Hell i eplene, og pass på å skrape ut eventuelle tørre ingredienser eller saft som sitter igjen på sidene av bollen. Lag en fordypning i midten av eplene og hell i den tyknede eplesaften. Bruk en slikkepott til å jevne ut fyllet forsiktig, og legg smør i små klatter på toppen.
- 1010. Legg på den andre paideigen, etter Epi sine instruksjoner for dobbelbunnspai, og frys i minst 20 minutter.
- 1111. Forvarm ovnen til 200°C (400°F). Pensle toppen av paisen med paideigpulver (Pie Wash) og stek i 45 minutter til 1 time, og snu paisen 180 grader hver 20. minutt, til skorpen er dyp gyldenbrun og saften bobler kraftig ut gjennom ventilene. La paisen avkjøles i minst 2 timer før den skjæres i.