Stekt kalkun med epleciderpanne-saus
dyp og smakfull kalkun med en fyldig epleciderbasert saus. perfekt for høytider eller søndagsmiddag. lær hvordan du lager den perfekte kalkunen med vår enkle oppskrift.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 8
hovedrett
Ingredienser
- 1 ss smør
- 1 pund kalkunhaler og/eller vinger
- 1 pund løk, grovhakket
- 3 kopper hakket selleri
- 2 laurbærblad
- 4 hele nellikspiker
- 1/2 teskje salt
- 1/2 teskje malt svart pepper
- 1/4 teskje kanel
- 1/8 teskje muskatnøtt
- 6 kopper eplecider
- 3 kopper lavsaltet kyllingkraft
- 1 stor Granny Smith-eple, finhakket (inkludert kjernene og skallet)
- 2 ss honning
- 2 ss eplecidereddik
- 1 kalkun på 16-17 pund
- 1 stor løk, delt i to og kuttet i 2,5 cm brede båter
- 1 Granny Smith-eple, kuttet i 2,5 cm brede båter
- 6 laurbærblad, smuldret
- 7 ss smør, romtemperert, fordelt
- 2 kopper lavsaltet kyllingkraft
- sterk: Ingrediensinfo:</strong> <em>Den mildere smaken og mykere aromaen av tyrkiske laurbærblad er å foretrekke i denne retten.</em>
Fremgangsmåte
- 1For gravy base: Smelt smør i en stor, tykk gryte over middels høy varme. Tilsett kalkunbiter; surre i 10 minutter. Tilsett løk, selleri og laurbærblad; surre til løken er myk, ca. 8 minutter. Tilsett nellik, salt, pepper, kanel og muskat; rør i 10 sekunder. Hell i eplecider, kraft og eple; kok opp. Skru ned varmen til lav; la småkoke uten lokk i 45 minutter, av og til omrøring. Sil kraften over i en middels kjele. Kast faststoffene. Rør inn honning og eddik i kraftbasen. (Kan forberedes 1 dag i forveien. La det avkjøles litt. Sett i kjøleskapet uten lokk til det er kaldt, deretter dekk til og oppbevar i kjøleskapet.)
- 2Smelt smør i en stor, tykk gryte over middels høy varme. Tilsett kalkunbiter; surre i 10 minutter. Tilsett løk, selleri og laurbærblad; surre til løken er myk, ca. 8 minutter. Tilsett nellik, salt, pepper, kanel og muskat; rør i 10 sekunder. Hell i eplecider, kraft og eple; kok opp. Skru ned varmen til lav; la småkoke uten lokk i 45 minutter, av og til omrøring. Sil kraften over i en middels kjele. Kast faststoffene. Rør inn honning og eddik i kraftbasen. (Kan forberedes 1 dag i forveien. La det avkjøles litt. Sett i kjøleskapet uten lokk til det er kaldt, deretter dekk til og oppbevar i kjøleskapet.)
- 3For kalkun: Sett risten i ovnen på laveste nivå og forvarm til 250°C (500°F). Skyll kalkunen innvendig og utvendig; tørk den godt. Krydre hovedhulrommet rikelig med salt og pepper. Legg løk- og eplebiter samt knuste laurbærblad i hulrommet. Begynn ved nakken, og før forsiktig hånden mellom skinnet og brystkjøttet på kalkunen for å løsne skinnet. Gni inn 4 ss smør under skinnet på brystet. Plasser kalkunen på risten i en stor stekepanne. Tuck vingespissene under. Bind bena løst sammen for å holde formen. Gni inn de resterende 3 ss smør på utsiden av kalkunen. Krydre med salt og pepper. Sett kalkunen i ovnen og skru umiddelbart ned temperaturen til 175°C (350°F). Stek kalkunen i 1 time; hell over 1 kopp kyllingkraft. Stek i ytterligere 1 time, og pensle en gang med stekesjyen. Hell over 1 kopp kyllingkraft igjen. Stek til et steketermometer som settes inn i den tykkeste delen av låret viser 80°C (175°F), og pensle en gang til med stekesjyen. Dekk kalkunen løst med folie hvis den blir for brun, og stek i ca. 1 time til. Overfør kalkunen til et fat; dekk løst med folie. La den hvile i 20–30 minutter (den interne temperaturen vil øke med 5–10 grader). Hell stekesjyen i et målebeger. Skje av fettet på toppen av stekesjyen og kast det. Sett stekesjyen tilbake i stekepannen; tilsett kraftbasen. Sett pannen over to kokeplater og kok opp. Skru ned varmen til middels lav og la sausen småkoke til den er redusert til ca. 3 ¼ kopper, av og til omrøring og skraping opp av brune biter, ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Sil sausen over i en bolle.
- 4Sett risten i ovnen på laveste nivå og forvarm til 250°C (500°F). Skyll kalkunen innvendig og utvendig; tørk den godt. Krydre hovedhulrommet rikelig med salt og pepper. Legg løk- og eplebiter samt knuste laurbærblad i hulrommet. Begynn ved nakken, og før forsiktig hånden mellom skinnet og brystkjøttet på kalkunen for å løsne skinnet. Gni inn 4 ss smør under skinnet på brystet. Plasser kalkunen på risten i en stor stekepanne. Tuck vingespissene under. Bind bena løst sammen for å holde formen. Gni inn de resterende 3 ss smør på utsiden av kalkunen. Krydre med salt og pepper.
- 5Sett kalkunen i ovnen og skru umiddelbart ned temperaturen til 175°C (350°F). Stek kalkunen i 1 time; hell over 1 kopp kyllingkraft. Stek i ytterligere 1 time, og pensle en gang med stekesjyen. Hell over 1 kopp kyllingkraft igjen. Stek til et steketermometer som settes inn i den tykkeste delen av låret viser 80°C (175°F), og pensle en gang til med stekesjyen. Dekk kalkunen løst med folie hvis den blir for brun, og stek i ca. 1 time til. Overfør kalkunen til et fat; dekk løst med folie. La den hvile i 20–30 minutter (den interne temperaturen vil øke med 5–10 grader).
- 6Hell stekesjyen i et målebeger. Skje av fettet på toppen av stekesjyen og kast det. Sett stekesjyen tilbake i stekepannen; tilsett kraftbasen. Sett pannen over to kokeplater og kok opp. Skru ned varmen til middels lav og la sausen småkoke til den er redusert til ca. 3 ¼ kopper, av og til omrøring og skraping opp av brune biter, ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Sil sausen over i en bolle.
- 7Server kalkunen med saus.
- 8Server kalkunen med saus.