Grape- og mandelfrangipane-tart
oppskrift på frisk og elegant grape og mandel frangipane terte. perfekt som dessert eller til kaffebesøk. enkel å lage og imponerende å servere.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 55 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1. Kakerøre
- 2. 1 kopp hele, skoldede mandler, ristet og helt avkjølt
- 3. 1/2 kopp sukker, delt
- 4. 1/4 kopp hvetemel
- 5. 1/8 teskje salt
- 6. 3/4 stykke usaltet smør, myknet
- 7. 2 store egg
- 8. 1 teskje ren vaniljeekstrakt
- 9. 1/2 teskje ren mandelolje
- 10. 2 kopper uten kjerner røde druer (ca. 340 gram), delt i to
- 11. 1/3 kopp skivede mandler (helst med skinn)
- 12. Melis til støving
- 13. Utstyr: en rektangulær terteform på 11 x 8 tommer med løs bunn (se Koks' notat, nedenfor); paivekter eller tørkede bønner
Fremgangsmåte
- 11. Lag en tartskall: Forvarm ovnen til 190°C (375°F) med risten i midten. Kjevle ut deigen på en lett melet overflate med en lett melet kjevle til en 30 x 25 cm stor rektangel. Pass på at deigen ligger godt i en paiform, og la overhengende deig henge over kanten. Brett inn overhenget innover og trykk det mot sidene av formen for å forsterke kanten. Prikk bunnen lett med en gaffel over hele. Sett i kjøleskapet til den er fast, ca. 30 minutter (eller fryst i 10 minutter). Dekk skallet med folie og fyll med paivekter. Stek til sidene er stivnet og kantene er blekgull, ca. 20–25 minutter. Fjern forsiktig folie og vekter, og stek videre til skallet er dypt gyllent over hele, ytterligere 15–20 minutter. Avkjøl helt. La ovnen stå på.
- 22. Forvarm ovnen til 190°C (375°F) med risten i midten. Kjevle ut deigen på en lett melet overflate med en lett melet kjevle til en 30 x 25 cm stor rektangel. Pass på at deigen ligger godt i en paiform, og la overhengende deig henge over kanten. Brett inn overhenget innover og trykk det mot sidene av formen for å forsterke kanten. Prikk bunnen lett med en gaffel over hele. Sett i kjøleskapet til den er fast, ca. 30 minutter (eller fryst i 10 minutter).
- 33. Dekk skallet med folie og fyll med paivekter. Stek til sidene er stivnet og kantene er blekgull, 20–25 minutter.
- 44. Fjern forsiktig folie og vekter, og stek skallet til det er dypt gyllent over hele, ytterligere 15–20 minutter. Avkjøl helt. La ovnen stå på.
- 55. Lag fyllet og stek tarten: Kjør hele mandler og 0,5 dl sukker i en food processor til det er finhakket. Tilsett mel og salt, og kjør kort for å blande. Pisk smør og resten av sukkeret (0,5 dl) med en elektrisk mikser til det er lyst og luftig. Tilsett egg ett om gangen, pisk godt etter hver, og rør inn ekstraktene. Med mikseren på lav hastighet, bland inn mandelblandingen til det akkurat er blandet. Fordel fyllet jevnt i tartskallet og fordel druer over, lett trykk dem inn. Strø skivede mandler rundt druene. Stek til fyllet er puffet opp og gyllent, ca. 35–40 minutter. Mens den fortsatt er varm, dryss over melis. Avkjøl helt.
- 66. Kjør hele mandler og 0,5 dl sukker i en food processor til det er finhakket. Tilsett mel og salt, og kjør kort for å blande.
- 77. Pisk smør og resten av sukkeret (0,5 dl) med en elektrisk mikser til det er lyst og luftig. Tilsett egg ett om gangen, pisk godt etter hver, og rør inn ekstraktene. Med mikseren på lav hastighet, bland inn mandelblandingen til det akkurat er blandet.
- 88. Fordel fyllet jevnt i tartskallet og fordel druer over, lett trykk dem inn. Strø skivede mandler rundt druene. Stek til fyllet er puffet opp og gyllent, ca. 35–40 minutter. Mens den fortsatt er varm, dryss over melis, og avkjøl helt.