Stekt kylling med karamelliserte løk
oppskrift på bakt kylling med søte karamelliserte løk, en enkel og smakfull hovedrett for enhver anledning
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 3 hvitløksfedd, delt i fedd og skrellet
- 1 kopp hel melk
- 7 spiseskjeer olivenolje
- 1/4 kopp (1/2 stang) smør
- 4 løk, kuttet i 2,5 cm store biter
- 2/3 kopp balsamicoeddik
- 2 ferske timianstilker
- 1 laurbærblad
- 3 spiseskjeer pisket krem
- 2 hele kyllinger (hver ca. 1,6 kg), delt i to
- 1/4 kopp hakket frisk persille
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 200°C. Kok hvitløksfedd og melk opp i en tykk, middels stor kjele over høy varme. Sil av væsken. Kast melken. Overfør hvitløksfeddene til en 20x20x5 cm metallform. Tilsett 3 spiseskjeer olje og vend dem godt i oljen. Rist i ovnen til de er gylne, ca. 13 minutter. La dem avkjøle litt. Overfør hvitløken med kokeoljen til en foodprocessor; kjør til det blir en jevn pasta. Krydre med salt og pepper etter smak. (Hvitløkpasta kan lages én dag i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet.) Smelt smør og 1 spiseskje olje i en stor, tykk stekepanne over middels lav varme. Tilsett løk og surr til den er gyllen, ca. 40 minutter, av og til omrøring. Tilsett eddik, timian og laurbærblad. La det småkoke til væsken er redusert til halvparten, ca. 3 minutter. Rør inn fløte. Krydre med salt og pepper etter smak.
- 2I mellomtiden, forvarm ovnen til 230°C. Varm opp de resterende 3 spiseskjeene olje i en stor, non-stick stekepanne over høy varme. Krydre kyllingen med salt og pepper. Arbeid i to omganger, legg kyllingen med skinnsiden ned i pannen og stek til skinnet er gyllent, ca. 4 minutter (ikke snu den). Legg kyllingen med skinnsiden opp på et stort, rimet stekebrett. Stek i ovnen til kyllingen er gjennomstekt og saften er klar når låret stikkes med kniv, ca. 20 minutter. Fordel hvitløkpasta jevnt over kyllinghalvdelene. Stek til de er gylne, ca. 5 minutter til. Varm løken opp igjen over middels lav varme, rør ofte. Fordel løken midt på 4 tallerkener. Legg kyllinghalvdelene oppå løken. Strø over persille og server.