Potet- og portobellograteng
Lær hvordan du lager en deilig potet- og portobello-soppgrateng. Perfekt som en smakfull hovedrett eller tilbehør, enkel å lage og full av smak.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 1/2 kopper varmt vann
- 2. 1 1/2 unser tørkede porcini-sopper*
- 3. 1 1/2 pund portobellosopper
- 4. 12 spiseskjeer olivenolje
- 5. 4 hvitløksfedd, finhakket
- 6. 4 pund Yukon Gold-poteter eller hvitpoteter, skrelte og skåret i 1/8-tommers tykke skiver
- 7. 1/4 kopp hakket fersk persille
- 8. 1 spiseskje hakket fersk timian
- 9. 1 spiseskje hakket fersk rosmarin
- 10. 2 teskjeer salt
- 11. 1 teskje malt svart pepper
Fremgangsmåte
- 11. Bland 1 1/2 kopper varmt vann og porcini i en liten bolle. La det stå til soppen mykner, ca. 30 minutter. Sil av væsken, og spar 2/3 kopp av bløtleggingsvæsken. Hakk porcini-soppen; sett til side. Fjern og hakk stilkene fra portobellosoppene; legg dem i en stor bolle. Bruk en liten skje til å skrape bort de mørke gjellene fra portobellosoppene og kast dem. Skjær portobello-kapslene i 1/2-tommers biter; legg dem i bollen. Varm opp 3 spiseskjeer olivenolje i en tung, stor stekepanne over middels-høy varme. Tilsett de hakkede stilkene og kapslene fra portobellosoppen og stek i 4 minutter. Rør inn hvitløk og den reserverte porcini-soppen, og stek til soppen er mør, ca. 10 minutter. Krydre med salt og pepper. Ta av varmen.
- 2Forvarm ovnen til 190°C (375°F). Smør hver av to ildfaste glassformene på 33x23x5 cm med 1 spiseskje olje. Bland resten av oljen (7 ss), potetene, persille, timian, rosmarin, salt og pepper i en stor bolle; vend godt for å dekke. Legg 1/6 av potetblandingen i bunnen av hver av de forberedte formene (det vil ikke være nok til å overlappe skivene). Topp hver med 1/4 av soppen. Gjenta lagdelingen. Topp med resten av potetene. Hell 1/3 kopp av den reserverte porcini-bløtleggingsvæsken over potetene i hver form. Dekk formene med aluminiumsfolie. Stek gratengene i 45 minutter. Fjern folien og stek videre til toppene er brune og potetene er møre, ca. 40 minutter til. (De kan forberedes 2 timer i forveien. La dem stå i romtemperatur. Dekk med folie og varm opp i ovn på 180°C (350°F) i ca. 20 minutter.)
- 3*Tørkede porcini-sopper fås kjøpt på italienske markeder, i spesialforretninger og mange supermarkeder.





