
Fylte blekkspruter
oppskrift på deilige fylte blekksprut med smakfulle ingredienser, perfekt som forrett eller hovedrett for en spennende middagsopplevelse.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 8 rensede blekksprut på 5 til 6 tommer (ca. 12,5 til 15 cm) med tentakler (1 ½ pund totalt), skylt
- 6 ss ekstra jomfru olivenolje
- 1 (14- til 15-oz) boks med hermetiske tomater, most i en blender eller matprosessor
- 15 ferske basilikumblader
- 1/4 ts fin sjøsalt, rundet
- 1/2 ts svart pepper
- 1 oz finrevet modnet Pecorino-ost (ca. 1/2 kopp)
- 1/2 kopp finmalte ferske brødsmuler (fra en italiensk brødtype)
- 1/4 kopp hakket fersk flatbladpersille
- 4 hvitløksfedd, finhakket
- 2 store egg, lett pisket
- Spesialutstyr: 8 trespyd
Fremgangsmåte
- 1Finhakk tentakler. Varm opp 1/4 kopp olje i en vid, tung gryte på 5–6 liter over moderat høy varme til den er varm, men ikke røykende, og stek deretter tentaklene under omrøring til de akkurat er kokt gjennom, ca. 1 minutt. Overfør med en hullsleiv til en bolle og avkjøl. Rør inn tomater i oljen i gryten sammen med basilikum, havsalt og 1/4 teskje pepper, og la det småkoke, uten lokk, under omrøring av og til, i 10 minutter. Mens sausen småkoker, bland sammen Pecorino, brødsmuler, persille, hvitløk, egg, de stekte tentaklene og resten av 1/4 teskje pepper. Fyll forsiktig hver blekksprut med en lett rundet spiseskje brødsmulblandingen, og trykk blekkspruten lett for å fordele fyllet jevnt. Vev en trespyd horisontalt over den brede åpningen av hver blekksprut for å forsegle den. (Under koking vil fyllet utvide seg, og blekkspruten vil krympe, og danne en rund, godt fylt blekksprut.) Varm opp de resterende 2 spiseskjeene olje i en 30 cm tung stekepanne over moderat høy varme til den er varm, men ikke røykende, og stek deretter blekkspruten, snu den en gang, til den er brunet og alt væske som avgis er fordampet, ca. 6 minutter totalt. Tilsett blekkspruten i tomatsausen og la det småkoke, med lokk, og snu av og til, til blekkspruten er mør, 25–30 minutter. Kast spydstengene og server blekkspruten med sausen.
- 2Finhakk tentaklene. Varm opp 1/4 kopp olje i en vid, tung gryte på 5–6 liter over moderat høy varme til den er varm, men ikke røykende, og stek deretter tentaklene under omrøring til de akkurat er kokt gjennom, ca. 1 minutt. Overfør med en hullsleiv til en bolle og avkjøl.
- 3Rør inn tomater i oljen i gryten sammen med basilikum, havsalt og 1/4 teskje pepper, og la det småkoke, uten lokk, under omrøring av og til, i 10 minutter.
- 4Mens sausen småkoker, bland sammen Pecorino, brødsmuler, persille, hvitløk, egg, de stekte tentaklene og resten av 1/4 teskje pepper. Fyll forsiktig hver blekksprut med en lett rundet spiseskje brødsmulblandingen, og trykk blekkspruten lett for å fordele fyllet jevnt. Vev en trespyd horisontalt over den brede åpningen av hver blekksprut for å forsegle den. (Under koking vil fyllet utvide seg, og blekkspruten vil krympe, og danne en rund, godt fylt blekksprut.)
- 5Varm opp de resterende 2 spiseskjeene olje i en 30 cm tung stekepanne over moderat høy varme til den er varm, men ikke røykende, og stek deretter blekkspruten, snu den en gang, til den er brunet og alt væske som avgis er fordampet, ca. 6 minutter totalt. Tilsett blekkspruten i tomatsausen og la det småkoke, med lokk, og snu av og til, til blekkspruten er mør, 25–30 minutter. Kast spydstengene og server blekkspruten med sausen.




