Bûche de Noël

Bûche de Noël

Lær hvordan du lager en klassisk bûche de noël, den perfekte franske julekaken. En enkel oppskrift for en deilig julekake til høytiden.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk

Ingredienser

  • 1. 1 1/4 kopper kake-mel
  • 2. 1 teskje bakepulver
  • 3. 1/2 teskje salt
  • 4. 7 store egg, separert
  • 5. 1 kopp sukker
  • 6. 1 teskje vaniljeekstrakt
  • 7. 3 spiseskjeer melis
  • 8. 1/2 teskje malt kanel
  • 9. 600 gram bittersøt sjokolade, for eksempel Lindt
  • 10. 1 1/2 kopper crème fraîche eller tung, ikke-ultrapasturisert krem
  • 11. 1/2 kopp kastanjepuré

Fremgangsmåte

  1. 11. Forvarm ovnen til 190°C. Kle en langpanne på 43 x 28 x 2,5 cm med bakepapir. Pensle den med smeltet smør, og dryss over mel.
  2. 22. Forvarm ovnen til 190°C.
  3. 33. Kle en langpanne på 43 x 28 x 2,5 cm med bakepapir. Pensle den med smeltet smør, og dryss over mel.
  4. 44. Forbered kaken: Sikt melet, bakepulveret og saltet sammen på et bakepapir. Pisk eggeplommene og ¾ kopp av sukkeret med vispestativet i en elektrisk mikser til blandingen er tykk og lemonfarget. Tilsett de tørre ingrediensene på lav hastighet, og bland til det akkurat er innarbeidet. Tilsett vaniljen, bland raskt og grundig, og sett til side (røren vil være ganske tykk). I en separat bolle, visp eggehvitene med en klype salt til de danner myke topper. Tilsett resten av sukkeret (¼ kopp) og visp til eggehvitene er blanke og danner topper som står opp, men ikke er for stive. Vend inn en fjerdedel av eggehvitene i kakerøren til de er innarbeidet, og vend deretter inn resten av eggehvitene, arbeid raskt. De skal være innarbeidet i røren, men ikke overblandes. Fordel røren jevnt i den forberedte langpannen, og stek til kaken er gyllen, og fingeren din lager en lett fordypning i toppen når du trykker lett, ca. 8–10 minutter. Mens kaken steker, sikt melis over et rent kjøkkenhåndkle. Ta kaken ut av ovnen, og snu den umiddelbart opp ned på det melisdryssede håndkleet. Fjern bakepapiret fra kaken, og rull den forsiktig opp i håndkleet fra den lange siden. La den avkjøle i 30 minutter.
  5. 55. Sikt melet, bakepulveret og saltet sammen på et bakepapir. Pisk eggeplommene og ¾ kopp av sukkeret med vispestativet i en elektrisk mikser til blandingen er tykk og lemonfarget. Tilsett de tørre ingrediensene på lav hastighet, og bland til det akkurat er innarbeidet. Tilsett vaniljen, bland raskt og grundig, og sett til side (røren vil være ganske tykk).
  6. 66. I en separat bolle, visp eggehvitene med en klype salt til de danner myke topper. Tilsett resten av sukkeret (¼ kopp) og visp til eggehvitene er blanke og danner topper som står opp, men ikke er for stive. Vend inn en fjerdedel av eggehvitene i kakerøren til de er innarbeidet, og vend deretter inn resten av eggehvitene, arbeid raskt. De skal være innarbeidet i røren, men ikke overblandes.
  7. 77. Fordel røren i den forberedte langpannen, og stek til kaken er gyllen, og fingeren din lager en lett fordypning i toppen når du trykker lett, ca. 8–10 minutter.
  8. 88. Mens kaken steker, sikt melis over et rent kjøkkenhåndkle.
  9. 99. Ta kaken ut av ovnen, og snu den umiddelbart opp ned på det melisdryssede håndkleet. Fjern bakepapiret fra kaken, og rull den forsiktig opp i håndkleet fra den lange siden. La den avkjøle i 30 minutter.
  10. 1010. Lag glasuren: Smelt sjokoladen og fløten sammen i en middels stor, tykk kjele over middels varme. Rist kjelen av og til, og når sjokoladen er helt smeltet, visp blandingen slik at den er godt blandet. La den avkjøle til romtemperatur, slik at den blir tykk nok til å smøres. Overfør ¾ kopp av sjokoladeblandingen til en liten bolle, og visp inn kastanjetpuréen. Krydre med vanilje hvis du ønsker. Når kaken er avkjølt, rull den ut igjen og klipp av kantene slik at den er helt jevn, og spar på trimmene. Fordel fyllet jevnt over kaken, innenfor ca. 3 mm fra kantene, og rull kaken sammen igjen. Rull trimmene til spiraler, og fest disse til sidene av kaken med resten av fyllet (vanligvis er to "knuter" tilstrekkelig!). Bruk glasuren til å dekke kaken rikelig, inkludert knutene og endene. La kaken hvile i ca. 15 minutter, og pynt den deretter, først med gaflens tinner, deretter med dekorasjonene du har valgt. La den stå i minst 8 timer og opp til 24 timer før servering.
  11. 1111. Smelt sjokoladen og fløten sammen i en middels stor, tykk kjele over middels varme. Rist kjelen av og til, og når sjokoladen er helt smeltet, visp blandingen slik at den er godt blandet. La den avkjøle til romtemperatur, slik at den blir tykk nok til å smøres. Overfør ¾ kopp av sjokoladeblandingen til en liten bolle, og visp inn kastanjetpuréen. Krydre med vanilje hvis du ønsker.
  12. 1212. Når kaken er avkjølt, rull den ut igjen og klipp av kantene slik at den er helt jevn, og spar på trimmene. Fordel fyllet jevnt over kaken, innenfor ca. 3 mm fra kantene, og rull kaken sammen igjen. Rull trimmene til spiraler, og fest disse til sidene av kaken med resten av fyllet (vanligvis er to "knuter" tilstrekkelig!).
  13. 1313. Bruk glasuren til å dekke kaken rikelig, inkludert knutene og endene. La den hvile i ca. 15 minutter, og pynt den deretter, først med gaflens tinner, deretter med dekorasjonene du har valgt. La den stå i minst 8 timer og opp til 24 timer før servering.