Flankestek med artisjokk- og potethash og Aleppo-peppersaioli
oppskrift på saftig flank steak servert med artichoke-potet hash og krydret aleppo-pepper aioli. en smakfull og enkel rett for spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 2 hvitløksfedd, presset
- 2. 1 teskje Aleppo-pepper
- 3. 1/4 teskje grovt kosher-salt
- 4. 1/2 kopp majones
- 5. 2 spiseskjeer ekstra virgin olivenolje
- 6. 1 teskje sherry-vinäger
- 7. 1 1/2 spiseskjeer ferske timianblader
- 8. 2 teskjeer Aleppo-pepper
- 9. 1 teskje grovt kosher-salt
- 10. 1/4 teskje malt svart pepper
- 11. 1 1/2 til 2 pund flankbiff
- 12. 1/2 sitron
- 13. 8 små artisjokker, stilkene trimmet
- 14. 1 1/4 pund små gule poteter med skall (for eksempel baby Dutch eller russisk banan)
- 15. 3 spiseskjeer ekstra virgin olivenolje, delt
- 16. 1/2 kopp vann
- 17. 2 ferske timianstilker
- 18. 1 hvitløksfedd, finhakket
- 19. 2 spiseskjeer kremfløte
- 20. 1 spiseskje peanøttolje eller vegetabilsk olje
- 21. 2 spiseskjeer hakket frisk gressløk
Fremgangsmåte
- 11. For aioli: Mos hvitløk, Aleppo-pepper og 1/4 teskje grovt salt til en jevn pasta i en morter med pestle eller i en liten bolle med baksiden av en skje. Visp inn de resterende ingrediensene. FORHANDSVARELSE: Kan lages 2 dager i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskap.
- 22. Mos hvitløk, Aleppo-pepper og 1/4 teskje grovt salt til en jevn pasta i en morter med pestle eller i en liten bolle med baksiden av en skje. Visp inn de resterende ingrediensene. FORHANDSVARELSE: Kan lages 2 dager i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskap.
- 33. For biff: Bland timian, Aleppo-pepper, 1 teskje grovt salt og 1/4 teskje svart pepper i en liten bolle. Gni krydderblandingen inn i biffen; sett til side. FORHANDSVARELSE: Kan lages 4 timer i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskap. Ta ut og la stå til romtemperatur før videre tilberedning. Press saften fra halve sitronen i en middels stor bolle med vann. Kutt 1/2 tomme av toppen på artisjokkene. Arbeid med én artisjokk av gangen, og brekk av de mørke ytterbladene til bare lyse gule blader er igjen. Kutt artisjokkene i to på langs, og del hver halvdel i 1/2-tommers båter. Legg dem i sitronvannet for å forhindre misfarging.
- 44. Legg potetene i en stor, tykkbunnet kjele. Tilsett nok kaldt vann til å dekke, og strø over salt. Kok opp, reduser varmen til middels høy, og la koke til potetene er akkurat møre, ca. 8–10 minutter. Sil av vannet. Overfør til et bakepapirkledd stekebrett og la avkjøle seg nok til å håndteres. Del potetene i to eller fire. Sil av artisjokkene, og tørk dem godt med et kjøkkenpapir, og strø deretter over salt og pepper.
- 55. Varm opp 2 ss olivenolje i en stor, tykkbunnet stekepanne over middels høy varme. Tilsett artisjokkene og stek til de er godt brune, ca. 4 minutter. Tilsett 1/2 kopp vann, timiankvister og hvitløk. Dekk til pannen og la småkoke over middels varme til artisjokkene er møre, ca. 5 minutter. Fjern lokket og kok til alt væsken er fordampet, og rør ofte, 2–3 minutter. Tilsett resten av olivenoljen og potetene, og vend godt slik at de dekkes. Tilsett fløte og krydre med salt og pepper. Kok til potetene er gjennomvarme og har fått litt farge, ca. 6 minutter, og rør ofte. Smak til med salt og pepper. FORHANDSVARELSE: Kan lages 1 time i forveien. La stå i romtemperatur.
- 66. Forvarm ovnen til 200°C (400°F). Varm peanøttolje i en stor, ovnsfast panne over høy varme. Legg i biffen og stek til bunnen er brun, ca. 2 minutter. Snu biffen og sett den i ovnen for å steke ferdig til ønsket stekegrad, ca. 7 minutter for medium-rare. Overfør til arbeidsflate og dekk med aluminiumsfolie for å holde varmen. La hvile i 10 minutter.
- 77. I mellomtiden, varm opp artisjokk- og potetblandingen forsiktig over middels varme. Rør inn hakket gressløk. Skjær biffen i tynne skiver på tvers. Fordel biff og blandingen på tallerkener. Drypp litt aioli over biffen. Server med resten av aiolien ved siden av.

