
Gravlaks med det hele
Lær hvordan du lager klassisk gravlax med alle tilbehør. Perfekt for festlige anledninger eller helgekosen. Enkel og smakfull oppskrift!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 1440 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1 ss fennikelfrø
- 1 ss hvite pepperkorn
- 2 ts svarte pepperkorn
- 2 ts korianderfrø
- 1/3 kopp kosher-salt
- 1/3 kopp sukker
- 1 ss revet grapefruktskall
- 2 ss fersk grapefruktjuice
- 2 laksefileter à 10–12 gram, midtstykke med skinn, ben fjernet
- 1 bunt dill, hakket
- 4 hardkokte egg, hvite og eggeplommer adskilt
- Skivet pumpernickel-kokkelbrød
- 1 liten rød løk, finhakket
- 1 bunt gressløk, tynnsnittet
- 1/4 kopp kapers
- 1/4 kopp ferdiglaget rødbet-horseradish
- 1 bunt reddiker, tynnsnittet
Fremgangsmåte
- 1Kvern fennikelfrø, pepperkorn og korianderfrø grovt i en krydderkvern eller med en morter og støter. Overfør til en bolle og bland med salt, sukker og grapefruktzest og -saft.
- 2Legg laksefiletene side om side, skinnsiden ned, på et stort stykke plastfolie. Strø saltblandingen over og rundt fisken. Legg en filet med dill på toppen, og legg deretter den andre fileten oppå, skinnsiden opp. Trykk eventuelt ut ekstra saltblanding over hele fisken. Pakk tett inn i plastfolien og legg fisken på en tallerken. Dekk med en annen tallerken og legg 2 eller 3 tunge bokser oppå for å presse ned. Oppbevar i kjøleskapet i 2 til 3 dager, og snu på fisken daglig.
- 3Pakk opp laksen og skyll den under kaldt vann for å fjerne krydder og urter. Tørk den forsiktig med papirhåndklær. Skjær laksen i tynne skiver i en vinkel med en skarp kniv.
- 4Før servering, press eggehvitene gjennom en finmasket sil over en bolle. Gjør det samme med eggeplommene. Anrett laksen og brødet på et fat. Sett hakket løk, gressløk, kapers, rødbetepuré og reddiker i separate skåler som tilbehør.
- 5Fotograf: Anna Williams