
Kanelboller
lær hvordan du lager perfekte kanelboller hjemme med vår enkle oppskrift. myke, søte og fylt med kanel, ideell til helgefrokosten eller kaffen.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 12
bakeverk
Ingredienser
- 1/2 kopp vann
- 1/2 kopp helmelk
- 2 1/4 teskjeer tørrgjær (pakke på 1/4 unse)
- 1/4 kopp usaltet smør, smeltet, pluss mer til å smøre bollen
- 1 stort eggeplomme
- 1 1/2 teskje ren vaniljeekstrakt
- 2 3/4 kopp hvetemel (13 unse)
- 1/4 kopp sukker (1 3/4 unse)
- 3/4 teskje fint salt (1/8 unse)
- 1/2 teskje revet muskatnøtt
- 1/3 kopp sukker
- 2 spiseskjeer malt kanel
- 3/4 kopp (1 1/2 staver) usaltet smør, veldig mykt, pluss mer til å smøre formen
- 2/3 kopp melis
- 1/3 kopp søtet kondensert melk
- 1/4 kopp smeltet usaltet smør
- 3 teskjeer ferskpresset sitronjuice
- 1 teskje ren vaniljeekstrakt
- 1/8 teskje malt kanel
Fremgangsmåte
- 1Bland vann og melk i en middels stor kjele og varm opp på lav varme til det er omtrent 38 grader Celsius (men ikke mer enn 43 grader). Ta kjelen av varmen og strø gjæren over væsken. Strø en klype sukker over og la det stå uten å røre til det blir skummende, ca. 5 minutter.
- 2Visp inn smør, eggeplomme og vanilje i gjærblandingen.
- 3Bland mel, sukker, salt og muskat i en stor bolle. Lag en fordypning i midten av melet og rør inn gjærblandingen med en tresleiv for å lage en tykk og litt klissete deig. Vend deigen ut på en melet arbeidsflate og elt til den er myk og elastisk, ca. 6 minutter. Form deigen til en ball.
- 4Pensle innsiden av en stor bolle med smør. Legg deigen i den smurte bollen, og vend den litt for å dekke den lett med smør. Dekk bollen med plastfolie, tegn en sirkel på plasten som er lik størrelsen på deigen, og noter tidspunktet. La deigen heve ved romtemperatur til den er doblet i størrelse, ca. 1 time og 15 minutter.
- 5Ta deigen ut av bollen og elt den kort for å slippe ut overflødig luft; form den igjen til en ball og legg den tilbake i bollen. Smør lett en stor plastfolie og legg den over deigen. Dekk hele bollen tett med plast og la den heve i kjøleskapet i 4 timer eller over natten.
- 6For å fylle og forme bollene: Smør en 23 x 33 cm stor bakeform. Bland sukker og kanel i en liten bolle. Vend den forberedte deigen ut på en melet arbeidsflate og trykk den flat, deretter rull den ut til en 25 x 45 cm stor rektangel, med den lange siden mot deg. Fordel det myke smøret jevnt over deigen, og la det være en border på ca. 2,5 cm på den motsatte siden. Strø jevnt over kanel- og sukkermiksen. Begynn med den lange siden mot deg og rull deigen tett sammen til en sylinder. Pensle den rene kanten av deigen med vann. Press den våte kanten mot deigen for å forsegle sylinderen.
- 7Tre en lang, stram snor eller tanntråd under rullen, ca. 3,8 cm fra enden. Løft opp og kryss snorens ender over rullen, og trekk deretter endene stramt i motsatte retninger for å kutte ut en enkelt bolle. Gjenta, og kutt hver 3,8 cm, for å lage 12 boller. Plasser bollene med snittflaten ned i den forberedte formen, med 2,5 cm mellomrom. Dekk bollene løst med plastfolie. La dem heve på et lunt sted til de er doble i størrelse, ca. 1 time og 10 minutter.
- 8Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 180 grader Celsius.
- 9Stek bollene til de er gyldne og toppene spretter tilbake når du trykker lett på dem, ca. 30 minutter. Avkjøl i formen i 10 minutter.
- 10For å lage glasuren: Sikt melis i en middels stor bolle. Visp inn kondensert melk, smør og sitronjuice til en glatt, litt løs glasur. Tilsett vanilje og kanel. Hell glasuren over de varme bollene. Server.