Grateng av unge artisjokker og oliven

Grateng av unge artisjokker og oliven

oppskrift på gratinerte unge artisjokker med oliven, perfekt som forrett eller lett måltid. enkel å lage og full av smak.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 3 spiseskjeer fersk sitronsaft
  • 12 små (eggstørrelse) artisjokker eller 6 mellomstore globeartisjokker (ca. 170 gram hver)
  • 1 kopp myke, usøte brødsmuler
  • 4 spiseskjeer olivenolje
  • 3 mellomstore løk (ca. 170 gram hver), tynne skiver
  • 2 store hvitløksfedd, finhakket
  • 1/4 kopp Nicoise- eller annen god kvalitet svart oliven, uten stein og hakket
  • 1/4 kopp finhakket fersk flatbladpersille
  • Salt og nykvernet svart pepper etter smak
  • 1 kopp lavsalt hermetisk grønnsaksbuljong, redusert over høy varme til 1/3 kopp

Fremgangsmåte

  1. 1Forvarm ovnen til 175 grader Celsius. Fyll en middels stor bolle med vann og tilsett sitronsaft. Sett til side. Med en skarp, serrated kniv, kutt omtrent 1/2 tomme av de medium store artisjokkene. Dra av og kast de seige, grønne ytterbladene for å avdekke de lysegrønne hjertene. Trim den mørke stilkenden på hver artisjokk. Kutt de små artisjokkhjertene i kvarter, eller del de mellomstore hjertene i åtte båter på langs. Med en liten skje eller fingrene, skrap ut eventuelle piggete indre blader. Mens du jobber, legg artisjokkene i sitronvannet for å forhindre misfarging.
  2. 2Spre brødsmulene i ett lag på et lyst bakepapir (en mørk overflate har en tendens til å brune dem for mye). Rist dem i ovnen til de er lett gylne, og rør en eller to ganger, i 3 til 5 minutter. Sett til side. Still inn ovnstemperaturen til 220 grader Celsius.
  3. 3I en stor non-stick stekepanne, varm opp 2 spiseskjeer av oljen over middels varme. Tilsett løk og sopp, og stek under omrøring ofte i 3 minutter. Tilsett hvitløk og sopp, og stek under konstant omrøring i 2 minutter. Tilsett de ristet brødsmulene og rør godt for å blande. Fjern pannen fra varmen, og tilsett oliven, persille, salt og pepper, og rør godt. Sett til side.
  4. 4Pensle en lav, 30 x 20 cm stor ildfast form med halvparten av den resterende oljen. Sil artisjokkene og tørk dem forsiktig med papirhåndklær. Legg en tredjedel av løkblandingen i den forberedte formen. Fordel halvparten av de avdryppede artisjokkene over løkblandingen. Gjenta, og avslutt med den siste tredjedelen av løkblandingen. Hell forsiktig buljongen rundt kantene av formen. Krydre lett med salt og pepper på toppen, og drypp over den resterende spiseskjeen med olje.
  5. 5Dekk formen tett med aluminiumsfolie og stek i 20 minutter. Reduser ovnstemperaturen til 175 grader Celsius. Kok til artisjokkene nesten er gjennomkokte og møre, ca. 10 minutter for de små, 15 til 20 minutter for de mellomstore. Fjern folien og stek i ytterligere 10 minutter, eller til artisjokkene er møre når du stikker i dem med tuppen av en skarp kniv, og toppen er gyllenbrun. (Hvis blandingen virker for tørr, tilsett mer buljong rundt kantene etter behov.) La det avkjøle litt. Server varmt.