Bestemor Monettes kirsebærsyltetærttart
Lær hvordan du lager en deilig kirsebærsyltetøyterte inspirert av grandma Monette. Perfekt for sommerens bakst og festlige anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1 1/4 kopper høykvalitets kirsebærsyltetøy
- 1 teskje fersk sitronsaft
- 1 stang saltet smør, romtemperert, pluss litt mer til smøring av formen
- 2/3 kopp sukker
- 1 stort egg, pluss 1 eggeplomme
- 1 1/2 teskje vaniljeekstrakt
- 2 kopper hvetemel
- 1 kopp mandelmel
- Revet skall av 1 sitron
- 1 teskje malt kanel
- En klype malt nellik
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 200 grader Celsius. Lag fyllet: Bland kirsebærsyltetøy og sitronsaft i en bolle, og rør for å bryte opp eventuelle klumper.
- 2Lag bunnen: Smør en 25 cm rund paiform med løs bunn. Pisk smør og sukker i en bolle med en mikser på middels hastighet. Tilsett hele egget, deretter vaniljen.
- 3Sikt hvetemel, mandelmel, sitronskall, kanel og nellik i en bolle.
- 4Med mikseren på middels hastighet, tilsett gradvis de tørre ingrediensene i smørblandingen.
- 5Skru ned hastigheten til lav og bland inn opptil 1 ss vann til deigen akkurat samler seg.
- 6Pakk to tredjedeler av deigen inn i plastfolie, og resten i plastfolie.
- 7Sett begge delene i kjøleskapet i 30 minutter.
- 8Legg den største delen av deigen mellom to ark bakepapir og kjevle ut til en 28 cm runding.
- 9Fjern det øverste arket av bakepapir og snu deigen opp ned i den forberedte paiformen; fjern det andre arket av bakepapir og trim overflødig deig.
- 10Fordel jam jevnt over bunnen.
- 11Kjevle ut den gjenværende deigen til ca. 0,5 cm tykk og skjær den i striper på 1,5–2,5 cm (10 til 14 striper).
- 12Legg stripene i et rutenettmønster oppå fyllet.
- 13Pisk eggeplommen med 1 ss vann og pensle over rutenettet og kantene på paibunnen.
- 14Stek i ovnen til skorpen er gyllen og fyllet bobler, ca. 30 minutter.
- 15La avkjøle helt.
- 16Fotografi: Steve Giralt



