Rum-glassert kalkun

Rum-glassert kalkun

Lær hvordan du lager en saftig kalkun med rumglasur. Perfekt til jul eller spesielle anledninger. Enkel å lage og full av smak!

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 8
hovedrett

Ingredienser

  • 4 ss smør, pluss 12 ss smeltet smør
  • 1 kopp hakket løk
  • 1/2 kopp hakkede gulrøtter
  • 1/2 kopp hakket selleri
  • 2 ss hakkede friske persilleblader
  • 1 ts hakkede friske salvieblader
  • 225 g ristede, skrelte og grovhakkede kastanjer
  • 2 epler, skrellet, kjernet og hakket
  • 1/2 kopp tørkede tranebær
  • 1 kopp sauterte sopp
  • 1 1/2 kg surdeigsbrød, uten skorpe, kuttet i 2,5 cm terninger og ristet
  • 2 egg, lett pisket
  • 1 kopp kyllingkraft
  • Kosher-salt og nykvernet svart pepper
  • 1 (10 kg) fersk kalkun, innmat fjernet, vasket godt innvendig og utvendig, tørket
  • 2 staver smør, myknet, delt
  • 2 kopper brunt sukker, delt
  • 1/2 ts malt kanel
  • 1/4 ts nykvernet muskatnøtt
  • 1/2 kopp mørk rom
  • Kosher-salt og nykvernet svart pepper
  • Kosher-salt og nykvernet svart pepper

Fremgangsmåte

  1. 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
  2. 2Spesialutstyr: 2 store stekeroller med håndtak og V-rister, hurtigtermometer, 2 (2-liters) ildfaste former, stor blandebolle.
  3. 3Forvarm ovnen til 190 grader Celsius (375 grader Fahrenheit).
  4. 4I en stor stekepanne over middels høy varme smelter du 4 spiseskjeer smør. Tilsett løk, gulrøtter og selleri, og stek til det er mørt. Overfør til en stor blandebolle og vend inn persille, salvie, kastanjer, epler, tørkede tranebær, sopp og brød. Hell over egg, kraft og de resterende 12 spiseskjeene smør, krydre med salt og pepper, og vend godt sammen. Hvis stuffing er for tørr, tilsett litt mer kraft eller vann. Det skal ikke være mettet eller klissete, men passe fuktig.
  5. 5Plasser kalkunen på en rist i en stekeplate. Gni inn åpningen i hulrommet med salt og pepper. Med fingrene forsiktig skiller du så mye av kalkunskinnet fra brystet som mulig, uten å punktere skinnet.
  6. 6I en liten blandebolle blander du 8 spiseskjeer av det mykede smøret med 1 kopp brunt sukker. Smør omtrent halvparten av det mykede smøret og sukkeret under skinnet på brystet. Gni inn resten av smøret og sukkeret over hele kalkunen.
  7. 7Fyll kalkunen løst med den avkjølte kastanjestuffingen. Hvis det er igjen stuffing, stek det i en smørbakt form ved siden av kalkunen i ovnen.
  8. 8Stek den fylte kalkunen i omtrent 3 til 3 ½ timer, og pensle ofte den siste timen med smør- og romglaze, eller til et hurtigtermometer satt inn i den tykkeste delen av låret viser 68 grader Celsius (155 grader Fahrenheit). Kalkunen vil fortsette å koke i ca. 20 minutter etter at den er tatt ut av ovnen. Hvis skinnet begynner å bli for mørkt, dekk det med folie mens det steker.
  9. 9Mens kalkunen steker, kombinerer du i en liten kjele de resterende 8 spiseskjeene smør med 1 kopp brunt sukker, kanel, nykvernet muskatnøtt, mørk rom, og litt salt og pepper. Kok opp, senk varmen og la det småkoke i 10 minutter til det er litt tykt og sirupaktig, med jevne mellomrom.
  10. 10Overfør kalkunen til et skjærebrett for å hvile, og dekk løst med folie for å avkjøle. Pensle utsiden av kalkunen med sirupblandingen for å få en glassert overflate.