Moussaka
oppskrift på moussaka - en smakfull gresk rett med aubergine, kjøttsaus og béchamelsaus. perfekt for middagen!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett
Ingredienser
- 3 store auberginer (ca. 1,8 kg)
- 1/2 kopp pluss 2 spiseskjeer ekstra virgin olivenolje, samt mer til stekepannen
- Kosher-salt og nykvernet pepper
- 1 stor bunt sveitserkål, stilker fjernet og blader hakket
- 3 spiseskjeer usaltet smør
- 1 middels stor løk, hakket
- 3 fedd hvitløk, finhakket
- 450 gram lammekjøtt eller storfekjøtt, karbonadedeig
- 1 teskje tørket oregano
- 1 teskje malt kanel
- 1/2 teskje nyrevet muskatnøtt
- 1/4 kopp tørr hvitvin
- 1 boks à 410 gram hakkede tomater, drenert
- 2 spiseskjeer tomatpuré
- 2 spiseskjeer Worcestershire-saus
- 2 laurbærblad
- 2 spiseskjeer tørre brødsmuler
- 1 middels stor potet, skrelt og tynnsnittet
- 6 spiseskjeer usaltet smør
- 1/2 kopp hvetemel
- 5 kopper helmelk, romtemperert
- En klype nyrevet muskatnøtt
- Kosher-salt
- 1 1/2 kopper revet kefalotyri-ost eller
- 1/2 kopp revet parmigiano-reggiano blandet med 1 kopp smuldret fetaost
- 2 store egg pluss 3 eggeplommer
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 450 grader. Trim auberginene og skjær dem i lengder på ca. 1,3 cm. Legg dem på to store bakeplater med aluminiumsfolie; pensle rikelig med 1/2 kopp olivenolje og krydre med salt og pepper. Stek til de er myke, ca. 30 minutter.
- 2Varm opp de resterende 2 spiseskjeene olivenolje i en stor gryte eller en tung kjele over middels høy varme; tilsett grønnkål og krydre med salt og pepper. Kok, mens du rører, til den er visnet, ca. 4 minutter. Overfør til en sil og la avkjøle; klem ut overflødig væske og sett til side.
- 3Tørk gryten ren; tilsett smør og smelt over middels høy varme. Tilsett løk; kok til den er gyllen, ca. 4 minutter. Tilsett hvitløk og kok ett minutt til. Tilsett lammet, og del det opp i biter, sammen med oregano, kanel, muskatnøtt, 2 teskjeer salt og pepper etter smak; kok til kjøttet er lett brunet, ca. 2 minutter. Hell i vinen og kok, mens du rører, til kjøttet er kokt, men fortsatt litt rosa, ca. 1 minutt til. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, Worcestershire-saus og laurbærblad; la det småkoke, dekk til, og la det koke i 30 minutter.
- 4I mellomtiden, smør en 23 x 28 cm stor ildfast form lett og strø over brødsmuler. Legg potetskivene i formen; tørk dem forsiktig med papirhåndklær og krydre med salt og pepper.
- 5Mens sausen fortsetter å koke, lag ostekremen: Smelt smør over middels varme. Visp inn melet, og la det koke litt for å danne en myk pasta. Ta av varmen, og visp inn melk, muskatnøtt og 2 teskjeer salt. Sett tilbake på varmen og kok opp under visping. Ta av varmen igjen; rør inn 1 kopp ost, la det avkjøle litt, og visp deretter inn egg og eggeplommer.
- 6Skru ned ovnen til 175 grader Celsius. Legg halvparten av auberginene oppå potetene. Dekk med halvparten av kjøttsausen, deretter halvparten av grønnkålen. Gjenta med resten av auberginene, kjøttsausen og grønnkålen. Hell ostekremen over, og strø med resten av kefalotirøsten. Stek moussakaen, uten dekket, til ostekremen har stivnet og er lett brunet, ca. 1 time. La den hvile i 20 minutter før servering.
- 7Fotograf: Tina Rupp