Pain de Campagne – landlig fransk brød
Lær hvordan du lager det autentiske pain de campagne, et smakfullt fransk landbrød. Enkel oppskrift for nybegynnere og erfarne bakere.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 1
bakeverk
Ingredienser
- 1. For poolish:
- 2. 1/2 teskje tørrgjær
- 3. 1/2 kopp varmt vann (45°C / 110°F)
- 4. 3/4 kopp sammalt hvete
- 5. Til deigen:
- 6. 2 1/2 kopper varmt vann
- 7. 1/2 teskje tørrgjær
- 8. 6 kopper usaltet brødmel
- 9. 1 spiseskje kosher-salt
- 10. 2 spiseskjeer maisenna til utbaking
Fremgangsmåte
- 11. For å lage svampen, visp ut 1/2 teskje gjær i 1/2 kopp varmt vann. Rør inn hele hvetemelet til blandingen ligner en tykk røre. Pisk i ca. 100 slag for å danne lange glutenstrenger. Dekk bollen med et fuktig kjøkkenhåndkle og la den stå i romtemperatur i 2 til 8 timer (jo lenger, desto bedre for smakens utvikling). Du kan også la poolishen modnes i kjøleskapet i 12 til 15 timer, og ta den ut igjen i romtemperatur før du fortsetter med oppskriften.
- 22. Når poolishen er klar, vil den være boblende og løs, med en gjæraktig, sur aroma. Skrap ut poolishen i en bolle og rør inn 2 1/2 kopper vann og den resterende 1/2 teskje gjær. Rør godt for å blande. Tilsett melet til brød, 1 kopp om gangen, og bland godt etter hver tilsetning, til deigen blir for vanskelig å røre.
- 33. Overfør deigen til en melet arbeidsflate og elt i 10 til 12 minutter, og tilsett mer mel bare når deigen blir for klissete til å håndtere. Strø salt over deigen og elt i ytterligere 5 til 7 minutter. Deigen skal ha en jevn overflate og sprette tilbake når du trykker på den. Form deigen til en rund ball og dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle i 5 til 10 minutter.
- 44. Legg deigen i en smurt bolle, og vend den slik at overflaten blir dekket av olje. Dekk deigen med et fuktig håndkle og la den heve i romtemperatur til den er doblet i størrelse, ca. 2 til 3 timer.
- 55. Slapp av i deigen og del den i to deler. Form hver del til en runding, dekk med plast eller et fuktig håndkle, og la den hvile i 30 minutter ved romtemperatur.
- 66. Form deigen til baguetter. Legg et godt melet kjøkkenhåndkle på et stekebrett, og lag en fold ned midten for å skille brødene. Plasser brødene, med skjøten opp, på det melete håndkleet. Strø mel over toppen av brødene, dekk med et fuktig håndkle, og la dem heve til dobbel størrelse igjen, ca. to timer.
- 77. Forvarm ovnen til 190 grader Celsius (375 grader Fahrenheit).
- 88. Strø et stekebrett med maisenna. Overfør forsiktig de hevede brødene til stekebrettet, med skjøten ned på melet. Lag flere diagonale snitt i brødet med en serrated kniv eller barberblad.
- 99. Plasser umiddelbart brødene i den forvarmede ovnen. Stek til brødene er gyldne, ca. 25 til 30 minutter. Avkjøl på rist.