
Dampet kveite med Sothy
Lær hvordan du lager en smakfull dampet kveite med sothy. En enkel oppskrift for en sunn og velsmakende hovedrett til hverdag eller fest.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 2 spiseskjeer vegetabilsk olje
- 2 sjalottløk, skivet
- 1/2 kopp skivet løk
- 2 spiseskjeer ghee eller klarnet smør
- 1 hvitløksfedd, skivet
- 1 spiseskje finhakket ingefær
- 1 grønn chili, finhakket
- 1 1/2 spiseskje curry pulver med sterk smak
- 3 ferske curryløv* (Se Kok’s notat)
- 1/2 teskje sennepsfrø
- 1/2 teskje fennikelfrø
- 1/2 teskje malt gurkemeie
- En klype safran
- 2 kopper fiskekraft, oppskrift følger
- 13 1/2 unser hermetisk kokosmelk*
- 2 tomater, delt i kvarter
- 1 teskje kosher salt
- 1 spiseskje limesaft
- 1/2 kopp kremfløte
- 2 kopper basmatiris
- Kosher salt
- 6 stjerneanis
- 2 stilker sitrongress, kun den hvite delen, hakket
- 2 (1 tomme) stykker fersk ingefær, skivet
- 2 appelsiner, skivet
- 2 pund kveite, delt i 6 porsjoner, skinn og bein fjernet
- 2 teskjeer kosher salt
- 1/2 teskje nykvernet svart pepper
Fremgangsmåte
- 1Spesialutstyr: en metall- eller bambusdampkorg.
- 2Til sausen: I en stor kjele, varm opp vegetabilsk olje over middels høy varme. Tilsett sjalottløk og løk, og sautér til de er lett brune, ca. 5 minutter. Reduser varmen til middels, tilsett ghee, hvitløk, ingefær og chili, og kok i 2 til 3 minutter til det dufter godt. Tilsett karrypulver, karryblader, sennepsfrø, fennikelfrø, gurkemeie og safran, og rør i 2 minutter. Hell i fiskekraft, kokosmelk, tomater og kosher-salt. Kok opp sausen uten lokk, og la den småkoke i 15 minutter. Reduser varmen til lav, og tilsett limesaft og fløte. Hold varm til servering.
- 3Til risen: Skyll risen til vannet er klart, og la den trekke i varmt vann i 10 minutter før den siles. I en stor kjele med kokende, saltet vann, kok risen i 6 minutter.
- 4Sil risen og hold den varm.
- 5Til fisken: I en kjele som passer til dampkorgen, legg stjerneanis, sitrongress og ingefær, og fyll med vann. Kok opp vannet over høy varme. Legg appelsinskivene i bunnen av dampkorgen. Krydre kveiten med salt og pepper, og legg den oppå appelsinskivene. Plasser korgens lokk på, og damp i 8 minutter.
- 6Server kveiten med risen og Sothy på siden.