
Potet Dauphine
Lær hvordan du lager deilige potato dauphine med denne enkle oppskriften. Perfekt som forrett eller tilbehør, med sprø skorpe og myk innside.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1/2 pund russet (bakte) poteter (omtrent 1)
- 1 spiseskje usaltet smør, kuttet i biter
- En klype salt
- En klype nyrevet muskatnøtt
- 3 spiseskjeer hvetemel
- 1 stort egg
- Vegetabilsk olje til dypsteking av potetene
- Grovt salt til å strø over croquettene, hvis ønskelig
Fremgangsmåte
- 1Stek potetene i en forvarmet ovn på 220 grader Celsius (425 grader Fahrenheit) i 50 minutter til 1 time, eller til de er myke. Del dem i to på langs, og skrap ut potetkjøttet med en skje, og reserver skallet til en annen bruk. Press det utskrapte potetkjøttet gjennom en presse eller en kjøttkvern med medium skjive ned i en stor bolle.
- 2I en kjele kombinerer du 3 ss vann, smøret, saltet og muskatnøtten. Kok opp blandingen, og rør inn melet på en gang. Skru ned varmen til middels og pisk kraftig med en tresleiv i 3 minutter, eller til deigen trekker seg fra sidene av kjelen og danner en ball. Ta kjelen av varmen, tilsett egget og pisk til blandingen er glatt og blank.
- 3Tilsett potetene og pisk til alt er godt blandet. Potetblandingen kan forberedes opptil én dag i forveien, oppbevares dekket og avkjølt.
- 4I en dypfryer eller stor kjele varmer du opp 5 cm olje til 170 grader Celsius (340 grader Fahrenheit) med et termometer for frityr. Overfør potetblandingen til en stor sprøytepose med en 1/2 tomme stjernesprøyte, og sprøyt ut åtte stykker på ca. 6 cm direkte i oljen, ved hjelp av kjøkkensaks eller en liten kniv.
- 5Friter croquettene, og snu dem med en hullsleiv, i 3 minutter, eller til de er sprø, gyldne og gjennomstekte. Overfør dem til papirhåndklær for å renne av, og strø over litt salt. Gjør flere batcher med resten av potetblandingen, og legg de ferdigfrityriserte croquettene på en rist plassert i en langpanne for å unngå at de blir soggy.
- 6Croquettene kan forberedes opptil 2 timer i forveien, oppbevares løst dekket med papirhåndklær i romtemperatur, og varmes opp igjen på risten i en forvarmet ovn på 200 grader Celsius (400 grader Fahrenheit) i 5 minutter, eller til de er gjennomvarme og sprø.
- 7Hvis du ikke skal lage croquettene på forhånd, kan de holdes varme i en forvarmet ovn på 150 grader Celsius (300 grader Fahrenheit).