Profiteroles

Profiteroles

lær hvordan du lager deilige profiteroles med denne enkle oppskriften. perfekt som dessert til enhver anledning.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 3/4 kopp/170 g smør
  • 4 teskjeer sukker
  • En klype salt
  • 1 1/2 kopper/185 g hvetemel
  • 6 egg, lett pisket
  • 1 1/2 teskjeer ren vaniljeekstrakt
  • Melk til glasur
  • 1 kopp/250 ml kremfløte
  • 225 g bittersøt sjokolade, finhakket
  • 12 skjeer vaniljeis

Fremgangsmåte

  1. 1For choux-ballene: Forvarm ovnen til 190 grader Celsius. Ha 1 ½ kopper (375 ml) vann, smør, sukker og salt i en romslig kjele og kok opp. Ta kjelen av varmen og tilsett melet på én gang, og rør kraftig til det danner en ball og trekker seg fra sidene av kjelen. Sett kjelen tilbake på varmen i ett eller to minutter, og rør for å tørke deigen litt. (Fjerning av fuktighet gjør at deigen kan absorbere mer egg, noe som til slutt vil gjøre puffene lettere.)
  2. 2Ta kjelen av varmen. Rør inn eggene, én om gangen, og sørg for at hvert egg er godt innarbeidet før du tilsetter neste. (Prøv ikke å tilsette alle eggene på én gang, fordi de ikke kan innarbeides raskt nok, det kan bli rot, og du trenger kanskje ikke alt egget.) Etter den tredje eggeinnføringen, tilsett bare nok egg til at deigen blir glatt, tung og faller fra skjeen med en blank overflate. Rør inn vaniljen. Ha deigen i en sprøytepose.
  3. 3Bland litt melk inn i resten av egget (hvis det er igjen egg, ellers bruk bare melk). Ha en pensel klar til å pensle med. Sprøyt deigen i jevne baller på ca. 2,5 cm i diameter på et bakepapirkledd stekebrett, med god avstand på ca. 5 cm mellom hver, slik at de har plass til å utvide seg. Pensle toppene med glasuren og trykk snuttene ned med en fingertupp. Stek i 25–30 minutter til puffene er oppblåste, lyse, tørre og gylne. Avkjøl på en rist, slik at de kan puste rundt hele og beholde formen uten å bli soggy.
  4. 4For sjokoladesausen: Varm opp fløten i en kjele til kokepunktet. Slå av varmen, og tilsett sjokoladen. La stå i ett minutt for å smelte, og rør til det er glatt. Tilsett mer fløte om nødvendig for å tynne ut sausen.
  5. 5For montering: Del 12 choux-baller i to (sett resten til side til en annen bruk). Legg en kule vaniljeis på den nederste halvdelen av hver, og legg på toppen. Plasser tre på hver serveringsplate, og drypp over sjokoladesaus etter eget ønske.