Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Lær hvordan du lager en deilig french onion soup med karamellisert løk, ostetopping og sprø baguette. Perfekt for kalde dager!

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 1. 1. 2 ss olivenolje
  • 2. 6 mellomstore gule løk, skivet tynt
  • 3. 4 ss (1/2 stang) smør
  • 4. 4 kvister fersk timian
  • 5. 2 laurbærblad
  • 6. 1 ss mel
  • 7. 1 kopp tørr hvitvin
  • 8. Kosher-salt
  • 9. 6 kopper hjemmelaget storfebuljong, oppskrift følger
  • 10. 4 surdeigsboller, hver ca. 450 gram og 25 cm i diameter
  • 11. 2 kopper revet Gruyère-ost
  • 12. 2-3 ss olivenolje
  • 13. 2,3 kg kjøttfulle storfebein, for eksempel lårbein
  • 14. 4 gulrøtter, delt i to
  • 15. 4 selleristilker, delt i to
  • 16. 2 store gule løk, delt i to
  • 17. 2 laurbærblad
  • 18. 1 hvitløkshode, delt i to
  • 19. 1 ts svarte pepperkorn

Fremgangsmåte

  1. 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
  2. 2Varm opp olivenoljen i en stor norsk ovn på middels varme.
  3. 3Rør inn løk, smør, timian og laurbærblad.
  4. 4Kok, tilsett litt vann og skrap opp eventuelle brune biter fra bunnen av gryten av og til, til løken er dyp gyldenbrun, omtrent 45 minutter.
  5. 5Rør melet inn i løken, og tilsett deretter storfekraft, vin og litt salt, og la det småkoke i 30 minutter.
  6. 6Kast laurbærbladene.
  7. 7Mens suppen koker, skjær noen centimeter av toppen på bollene og trekk ut innmaten, slik at det blir igjen en skorpe på 1 tomme.
  8. 8Sett innmaten til side til servering med suppen.
  9. 9Forvarm ovnen til 230 grader Celsius.
  10. 10Legg brødbollene på et stekebrett.
  11. 11Hell suppen i brødbollene.
  12. 12Fordel Gruyère-osten over bollene og sett dem under grillen til osten er smeltet og boblende, i 2 til 3 minutter.
  13. 13Flytt suppeskålene til tallerkener og server varme med det reserverte brødet, til dipping i suppen.
  14. 14Forvarm ovnen til 230 grader Celsius.
  15. 15Legg nok olivenolje i en tykkbunnet stekepanne til å dekke bunnen, og tilsett storfeknokene.
  16. 16Stek til de er godt brune, og snu dem av og til, i 35 til 40 minutter.
  17. 17Legg gulrøtter, selleri, løk, laurbærblad, hvitløk og pepperkorn i en stor kjele.
  18. 18Tilsett storfeknokene, og sørg for å skrape av og tilsette eventuelle brune biter fra stekepannen.
  19. 19Hell i 8 kopper vann og kok opp over middels høy varme, fjern skum som dannes på overflaten.
  20. 20Skru ned varmen og la det småkoke i 4 ½ time, og skum av jevnlig.
  21. 21Sil kraften gjennom en fin sil over i en metallbeholder.
  22. 22Sett beholderen i en isbad for å avkjøle.
  23. 23Hvis den ikke skal brukes med en gang, oppbevar den i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil 1 uke, eller frys den ned i opptil 4 måneder.