
Fransk løksuppe
Lær hvordan du lager en deilig french onion soup med karamellisert løk, ostetopping og sprø baguette. Perfekt for kalde dager!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1. 1. 2 ss olivenolje
- 2. 6 mellomstore gule løk, skivet tynt
- 3. 4 ss (1/2 stang) smør
- 4. 4 kvister fersk timian
- 5. 2 laurbærblad
- 6. 1 ss mel
- 7. 1 kopp tørr hvitvin
- 8. Kosher-salt
- 9. 6 kopper hjemmelaget storfebuljong, oppskrift følger
- 10. 4 surdeigsboller, hver ca. 450 gram og 25 cm i diameter
- 11. 2 kopper revet Gruyère-ost
- 12. 2-3 ss olivenolje
- 13. 2,3 kg kjøttfulle storfebein, for eksempel lårbein
- 14. 4 gulrøtter, delt i to
- 15. 4 selleristilker, delt i to
- 16. 2 store gule løk, delt i to
- 17. 2 laurbærblad
- 18. 1 hvitløkshode, delt i to
- 19. 1 ts svarte pepperkorn
Fremgangsmåte
- 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
- 2Varm opp olivenoljen i en stor norsk ovn på middels varme.
- 3Rør inn løk, smør, timian og laurbærblad.
- 4Kok, tilsett litt vann og skrap opp eventuelle brune biter fra bunnen av gryten av og til, til løken er dyp gyldenbrun, omtrent 45 minutter.
- 5Rør melet inn i løken, og tilsett deretter storfekraft, vin og litt salt, og la det småkoke i 30 minutter.
- 6Kast laurbærbladene.
- 7Mens suppen koker, skjær noen centimeter av toppen på bollene og trekk ut innmaten, slik at det blir igjen en skorpe på 1 tomme.
- 8Sett innmaten til side til servering med suppen.
- 9Forvarm ovnen til 230 grader Celsius.
- 10Legg brødbollene på et stekebrett.
- 11Hell suppen i brødbollene.
- 12Fordel Gruyère-osten over bollene og sett dem under grillen til osten er smeltet og boblende, i 2 til 3 minutter.
- 13Flytt suppeskålene til tallerkener og server varme med det reserverte brødet, til dipping i suppen.
- 14Forvarm ovnen til 230 grader Celsius.
- 15Legg nok olivenolje i en tykkbunnet stekepanne til å dekke bunnen, og tilsett storfeknokene.
- 16Stek til de er godt brune, og snu dem av og til, i 35 til 40 minutter.
- 17Legg gulrøtter, selleri, løk, laurbærblad, hvitløk og pepperkorn i en stor kjele.
- 18Tilsett storfeknokene, og sørg for å skrape av og tilsette eventuelle brune biter fra stekepannen.
- 19Hell i 8 kopper vann og kok opp over middels høy varme, fjern skum som dannes på overflaten.
- 20Skru ned varmen og la det småkoke i 4 ½ time, og skum av jevnlig.
- 21Sil kraften gjennom en fin sil over i en metallbeholder.
- 22Sett beholderen i en isbad for å avkjøle.
- 23Hvis den ikke skal brukes med en gang, oppbevar den i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil 1 uke, eller frys den ned i opptil 4 måneder.





