
Sauternes eplepai
oppskrift på sauternes eplepai, en søt og smakfull dessert med hint av sauternes-vin. perfekt for helgen eller spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 2 1/2 kopper hvetemel, pluss mer til utbaking
- En klype bakepulver
- En klype fint salt
- 2 staver kaldt smør, skåret i 1/2-tommers biter
- 1 spiseskje Sauternes-vin
- 8 til 10 spiseskjeer isvann
- 1/4 kopp Sauternes-vin eller Moscato
- 2 spiseskjeer ferskpresset sitronjuice
- 2,3 kg bakeepler, for eksempel Golden, Granny Smith, Honeycrisp, Braeburn eller Golden Delicious (10 til 11 mellomstore eller store epler)
- 4 spiseskjeer usaltet smør, pluss 1 spiseskje smeltet, til pensling
- 2/3 kopp sukker, pluss 1 spiseskje til å strø over
- 1 teskje malt kanel
- 1/4 teskje malt kardemomme, valgfritt
Fremgangsmåte
- 1For bunnen: Bland melet, bakepulveret og saltet i en food processor og kjør i 10 sekunder. Tilsett smøret og pulsér i 1-sekunds pulser til det bare er veldig små biter av smør synlige, 12 til 15 pulser. Pulsér inn Sauternes-vinen, og deretter pulsér inn isvannet, 1 spiseskje av gangen, til deigen akkurat binder seg sammen.
- 2Hell deigen ut på et stykke plastfolie og samle den til en ball. Vend deigen ut på en tørr overflate og del den i to skiver, én litt større enn den andre. Pakk inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 1 time eller over natten.
- 3Forvarm ovnen til 175°C (350°F). Plasser en ovnsrist i den nederste tredjedelen av ovnen. Kjevle ut den største deigskiven på en lett smurt overflate til ca. 3 mm tykkelse og en diameter på 28 cm for å passe i en 23 cm paiform. Legg deigen i paiformen og trim overhengende deig til 1,5 cm uten å klemme kantene. Sett i kjøleskapet mens du forbereder fyllet.
- 4For fyllet: Bland Sauternes-vinen og sitronsaften i en middels stor bolle. Skrell, del opp og kjern ut eplene, og skjær dem i 0,6 cm tykke båter. Vend eplene i vinen og sitronsaften.
- 5Smelt 2 ss smør i en stor stekepanne over middels høy varme. Tilsett halvparten av eplene og litt av vinen og sitronsaften, og strø over halvparten av sukkeret. Kok under omrøring til sukkeret er oppløst og blandingen begynner å småkoke, ca. 2 minutter. Skru ned varmen til middels og kok eplene til de er myke og det ikke er væske igjen i pannen, ca. 8 minutter.
- 6Overfør eplene til en middels stor bolle. Smelt ytterligere 2 ss smør i den samme pannen, og gjenta prosessen med resten av eplene, vinen, sitronsaften og sukkeret. Hvis det har samlet seg væske fra den første batchen med epler, hell denne væsken over den andre batchen mens de koker.
- 7Vend begge eplebatchene sammen med kanel og kardemomme, hvis du bruker det. La det avkjøle helt.
- 8For montering: Hell fyllet i den forberedte paibunnen. Kjevle ut den mindre deigskiven på en lett smurt overflate til ca. 3 mm tykkelse og legg den oppå fyllet. Brett inn kantene og pynt ved å krølle dem dekorativt. Skjær noen snitt i toppdeigen for å slippe ut damp, og sett deretter paien i fryseren i 30 minutter for å la deigen hvile.
- 9Pensle toppen av deigen med det smeltede smøret og strø over sukkeret. Sett paien i den nederste tredjedelen av ovnen og stek til den er gyllenbrun, ca. 45 minutter til 1 time.
- 10Koketips: Du kan koke eplene til fyllet én dag i forveien.