
Sjokoladekake
Lær hvordan du lager en deilig sjokoladekake med denne enkle oppskriften. Perfekt til feiringer eller helgekos.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- Kake:
- Usaltet smør, til smøring av formen
- 85 gram semisøt eller bittersøt sjokolade, hakket
- 2,4 dl flat cola
- 2,4 dl hvetemel
- 2,4 dl usøtet naturlig kakaopulver (ikke Dutch prosessert)
- 1 1/2 teskje natron
- 1 teskje fin salt
- 4,7 dl sukker
- 3 store egg
- 2,4 dl kulturmelk
- 3/4 dl vegetabilsk olje
- 2 teskje ren vaniljeekstrakt
- Frosting:
- 2,4 dl sukker
- 1/2 teskje ferskpresset sitronjuice eller 1/4 teskje kremosttartar
- En klype fin salt
- 4 store eggehviter
- 285 gram usaltet smør, romtemperert, skåret i små biter
Fremgangsmåte
- 1Til kaken: Plasser en rist i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm til 175 grader Celsius. Smør og kle bunnen av en 23 x 33 cm kakeform med bakepapir, overlappende på to sider for å lage flapper.
- 2Ha den hakkede sjokoladen i en bolle. Varm opp colaen til akkurat kokepunktet over lav varme og hell den over sjokoladen. La stå i 5 minutter; rør til det er glatt.
- 3Visp sammen mel, kakaopulver, natron og salt i en middels stor bolle. Pisk sukker og egg i en separat bolle med en elektrisk mikser på middels hastighet til det er litt tykkere og blekt, ca. 3 minutter. Tilsett gradvis kulturmelk, olje, vanilje og den smeltede sjokoladen i eggene. Pisk på lav hastighet til alt er godt blandet, men ikke luftet. Tilsett melblandingen og fortsett å piske til det akkurat er blandet. Rør forsiktig med en slikkepott for å fjerne eventuelle melklumper. Hell røren i den forberedte formen og stek til kaken spretter lett når den trykkes på og en kakepinne kommer ut ren når den settes inn i midten, ca. 40 minutter.
- 4Avkjøl kaken helt i formen på en rist. Kjør en kniv rundt kanten av formen og snu kaken opp ned på risten. Fjern forsiktig bakepapiret og la kaken avkjøle helt. (Kaken kan lages på forhånd, pakkes godt inn og oppbevares i romtemperatur i opptil 2 dager.)
- 5Til glasuren: Kok opp noen centimeter vann i en kjele som kan holde en miksebolle over vannet. Visp sammen sukker, sitronsaft, salt og eggehviter for hånd i bollen. Sett bollen over det kokende vannet og fortsett å vispe til blandingen er varm å ta på og sukkeret er oppløst, 1–2 minutter. Overfør bollen til en stavmikser med vispevedlegg og pisk eggehvitene på medium-høy hastighet til de nesten danner stive topper og er helt avkjølt, ca. 10 minutter. Pisk inn smøret, litt av gangen, til glasuren er glatt og smørbar. (Hvis glasuren skiller seg, bare fortsett å piske, så vil den sette seg igjen.)
- 6Pynt kaken. Server eller sett til side i romtemperatur i opptil 2 timer før servering, og oppbevar i kjøleskap om nødvendig. (Hvis kaken oppbevares i kjøleskap, ta den ut en time før servering for å la den bli romtemperert.)