Gresk moussaka

Gresk moussaka

Lær hvordan du lager den klassiske greske retten moussaka. En smakfull grateng med aubergine, kjøttsaus og béchamelsaus. Perfekt til middag!

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 3 store auberginer
  • 2. Kosher-salt og nykvernet svart pepper
  • 3. Extra-virgin olivenolje
  • 4. 1 middels stor løk, hakket
  • 5. 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 6. 1/2 sitron, skivet i tynne ringer
  • 7. 1 håndfull ferske oregano-blader, hakket
  • 8. 2 håndfuller fersk flatbladpersille, hakket
  • 9. 900 gram lammekjøttdeig
  • 10. 1 kanelstang
  • 11. 3 spiseskjeer tomatpuré
  • 12. 1 (ca. 450 gram) boks hele tomater, drenert og knust for hånd
  • 13. 225 gram fetaost, smuldret
  • 14. 1 kopp ferskrevet Parmesan
  • 15. 1 kopp ferske brødsmuler

Fremgangsmåte

  1. 11. For å forberede auberginene: Kutt av stilkene, fjern skinnet med en grønnsaksskreller, og skjær dem på langs i 1/2 tommers tykke skiver. Krydre alle aubergineskivene med salt og pepper på begge sider. Smør en stor stekepanne med olje og varm opp på middels varme. Stek auberginen i ett lag, snu den en gang, til den er brun på begge sider – du må gjøre dette i porsjoner, og tilsette mer olje etter behov. La auberginen renne av på et fat med papirhåndkle.
  2. 22. Tilsett litt mer olje i pannen og fres løk, hvitløk, sitronskiver, oregano og persille. Kok og rør til det er mykt og aromatisk, ca. 3 minutter. Tilsett lammekjøttet, og rør for å bryte opp kjøttet; krydre med salt og pepper, og legg i kanelstangen. Rør inn tomatpuré og knuste tomater for hånd. La det småkoke til væsken har fordampet, og rør av og til. Ta av varmen.
  3. 33. Forvarm ovnen til 175 grader Celsius (350 grader Fahrenheit).
  4. 44. Legg et lag med en tredjedel av aubergineskivene i bunnen av en 23 x 33 cm (9 x 13 tommer) glass- eller keramikkform, slik at de dekker bunnen helt uten hull. Fordel halvparten av kjøttsausen over auberginen, jevn ut med en slikkepott. Strø over halvparten av feta- og parmesanskivene. Gjenta lagene en gang til, og avslutt med et lag aubergine. Topp med et jevnt lag brødsmuler. Stek moussakaen i 30 til 40 minutter, eller til toppen er gyllen. La den avkjøle i 10 minutter før servering.