
Gresk moussaka
Lær hvordan du lager den klassiske greske retten moussaka. En smakfull grateng med aubergine, kjøttsaus og béchamelsaus. Perfekt til middag!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 3 store auberginer
- 2. Kosher-salt og nykvernet svart pepper
- 3. Extra-virgin olivenolje
- 4. 1 middels stor løk, hakket
- 5. 2 hvitløksfedd, finhakket
- 6. 1/2 sitron, skivet i tynne ringer
- 7. 1 håndfull ferske oregano-blader, hakket
- 8. 2 håndfuller fersk flatbladpersille, hakket
- 9. 900 gram lammekjøttdeig
- 10. 1 kanelstang
- 11. 3 spiseskjeer tomatpuré
- 12. 1 (ca. 450 gram) boks hele tomater, drenert og knust for hånd
- 13. 225 gram fetaost, smuldret
- 14. 1 kopp ferskrevet Parmesan
- 15. 1 kopp ferske brødsmuler
Fremgangsmåte
- 11. For å forberede auberginene: Kutt av stilkene, fjern skinnet med en grønnsaksskreller, og skjær dem på langs i 1/2 tommers tykke skiver. Krydre alle aubergineskivene med salt og pepper på begge sider. Smør en stor stekepanne med olje og varm opp på middels varme. Stek auberginen i ett lag, snu den en gang, til den er brun på begge sider – du må gjøre dette i porsjoner, og tilsette mer olje etter behov. La auberginen renne av på et fat med papirhåndkle.
- 22. Tilsett litt mer olje i pannen og fres løk, hvitløk, sitronskiver, oregano og persille. Kok og rør til det er mykt og aromatisk, ca. 3 minutter. Tilsett lammekjøttet, og rør for å bryte opp kjøttet; krydre med salt og pepper, og legg i kanelstangen. Rør inn tomatpuré og knuste tomater for hånd. La det småkoke til væsken har fordampet, og rør av og til. Ta av varmen.
- 33. Forvarm ovnen til 175 grader Celsius (350 grader Fahrenheit).
- 44. Legg et lag med en tredjedel av aubergineskivene i bunnen av en 23 x 33 cm (9 x 13 tommer) glass- eller keramikkform, slik at de dekker bunnen helt uten hull. Fordel halvparten av kjøttsausen over auberginen, jevn ut med en slikkepott. Strø over halvparten av feta- og parmesanskivene. Gjenta lagene en gang til, og avslutt med et lag aubergine. Topp med et jevnt lag brødsmuler. Stek moussakaen i 30 til 40 minutter, eller til toppen er gyllen. La den avkjøle i 10 minutter før servering.