En enkel gjærbakstdeig til smultringer
Lær hvordan du lager deilige gjærbakst-doughnuts med denne enkle oppskriften. Perfekt for en søt frokost eller dessert, enkel å følge for nybegynnere.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 12
bakeverk
Ingredienser
- 2 kopper melis
- 2 spiseskjeer vann
- 1 kopp melk
- 1/4 kopp lunkent vann
- 1 pakke tørrgjær
- 1 spiseskje pluss 1/4 kopp sukker
- 4 1/2 kopper hvetemel, siktet
- 3 spiseskjeer smør eller margarin, romtemperert
- 1 egg, godt pisket
- 1 teskje salt
- Vegetabilsk olje, til steking
Fremgangsmåte
- 1Spesialutstyr: en smultringkutter
- 2For å lage glasuren: Bland melis med 2 spiseskjeer vann i en liten bolle. Rør godt, og tilsett litt mer vann om nødvendig for å få en jevn, kremaktig glasur. Dekk glasuren direkte med plastfolie og sett til side. (For tips om å lage smakstilsetninger i glasuren, se Kok's Note under.)
- 3For å lage smultringer: Varm opp melken i en kjele over middels varme. Når melken begynner å småkoke, heller du den over i en bolle og lar den avkjøle. I mellomtiden måler du opp 1/4 kopp lunkent vann i en liten bolle. Strø gjæren over vannet, og la det stå til det er oppløst, ca. 7 minutter. Rør gjærblandingen inn i melken sammen med 1 spiseskje sukker. Bland inn 1 1/2 kopp av melet (for hånd eller med en elektrisk mikser), og dekk deigen med et rent kjøkkenhåndkle. La den heve og hvile på et lunt sted i 1 time.
- 4Når deigen har slappet av, pisker du smøret med resten av sukkeret (1/4 kopp). Rør inn smørblandingen i deigen litt etter litt. Bland inn egget og saltet, og deretter de resterende 3 koppene med mel. Arbeid deigen til den er glatt, og legg den i en godt smurt bolle. Dekk igjen med et rent håndkle, og la den heve på et lunt sted til den har doblet seg i størrelse, minst én time.
- 5Hell deigen ut på et melet bord, og kjevle den ut til ca. 1/2 tomme tykkelse. Bruk en melet smultringkutter til å stikke ut smultringene. Overfør smultringene til et rent melet bord eller et bakepapirkledd stekebrett. Dekk igjen med et rent håndkle, og la dem heve til de har doblet seg i størrelse.
- 6Varm opp ca. 5 cm olje i en dyp kjele over middels-høy varme til oljen når 190°C (375°F). Arbeid i porsjoner på 2 eller 3, og stek smultringene til de flyter opp. Når de har kommet opp til overflaten, snur du dem forsiktig. Fortsett å steke, og snu dem etter behov, til de er jevnt gyllenbrune. Overfør de ferdigstekte smultringene til en tallerken med tørkepapir for å renne av.
- 7Mens smultringene fortsatt er varme, dypp én side av hver i glasuren, og sett dem til avkjøling til glasuren har stivnet. Server dem varme eller romtempererte.
- 8Kok's Note: Du kan endre grunnoppskriften på glasur ved å erstatte noe av vannet med fruktjuice eller likør.