
Rømmepai med Santa Rosa-plommekompott
Lær hvordan du lager en deilig sur krem terte toppet med søt santa rosa plommekompott. En perfekt dessert for sommer og høst.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 3/4 kopp usaltet hvetemel, siktet
- 3/4 kopp assorterte nøtter (som valnøtter, mandler og hasselnøtter), ristet og avkjølt
- 1/4 kopp sukker
- 3/4 teskje salt
- 6 spiseskjeer (3/4 av en stang) kaldt usaltet smør, i terninger
- 1 stort eggeplomme
- 2 teskjeer vann
- 1/4 teskje nøytral gelatin
- 3 store eggeplommer
- 1/4 kopp sukker
- 1 1/2 spiseskje maisstivelse
- 1 kopp helmelk
- 1/2 vaniljestang, delt på langs
- 1/2 kopp rømme
- Santa Rosa plommekompott
Fremgangsmåte
- 1For crust: Smør bunnen av en 23 cm rund paiform med løs bunn. Finhakk mel, nøtter, sukker og salt i en foodprocessor. Tilsett 6 spiseskjeer smør. Bruk puls-funksjonen til å blande til en grov deig. Tilsett eggeplomme; bland til det dannes fuktige klumper. Trykk deigen ut i bunnen og opp langs kantene på formen. Prikk bunnen med en gaffel. Sett i fryseren til den er fast, ca. 30 minutter. Forvarm ovnen til 200°C. Stek bunnen til den er gyllen, ca. 13–14 minutter. Avkjøl helt.
- 2For crust: Smør bunnen av en 23 cm rund paiform med løs bunn. Finhakk mel, nøtter, sukker og salt i en foodprocessor. Tilsett 6 spiseskjeer smør. Bruk puls-funksjonen til å blande til en grov deig. Tilsett eggeplomme; bland til det dannes fuktige klumper. Trykk deigen ut i bunnen og opp langs kantene på formen. Prikk bunnen med en gaffel. Sett i fryseren til den er fast, ca. 30 minutter.
- 3Forvarm ovnen til 200°C. Stek bunnen til den er gyllen, ca. 13–14 minutter. Avkjøl helt.
- 4For fyllet: Hell vann i et lite glass. Strø gelatin over. La det stå til gelatinet har myknet, ca. 10 minutter. Visp eggeplommer, sukker og maisstivelse i en middels stor bolle til det er godt blandet. Hell melk i en middels stor kjele. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og tilsett stangen. Varm opp melken til den småkoker. Visp gradvis den varme melken inn i eggeblandingen. Hell blandingen tilbake i kjelen. Rør over middels høy varme til kremen tykner og begynner å koke, ca. 2 minutter. Ta kjelen av varmen. Rør inn gelatinblandingen og la den løse seg opp. La stå i 5 minutter. Overfør kremen til en metallbolle. Fjern vaniljestangen. Sett bollen over en annen bolle fylt med is og vann; rør til kremen er avkjølt, men ikke stivnet, ca. 15 minutter. Vend inn rømme. Fordel fyllet jevnt i bunnen. Sett tarten i kjøleskapet til fyllet har stivnet, minst 2 timer og opp til 6 timer. Skjær tarten i båter. Skje plommekompott over og server.
- 5Hell vann i et lite glass. Strø gelatin over. La det stå til gelatinet har myknet, ca. 10 minutter.
- 6Visp eggeplommer, sukker og maisstivelse i en middels stor bolle til det er godt blandet. Hell melk i en middels stor kjele. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og tilsett stangen. Varm opp melken til den småkoker. Visp gradvis den varme melken inn i eggeblandingen. Hell blandingen tilbake i kjelen. Rør over middels høy varme til kremen tykner og begynner å koke, ca. 2 minutter. Ta kjelen av varmen. Rør inn gelatinblandingen og la den løse seg opp. La stå i 5 minutter.
- 7Overfør kremen til en metallbolle. Fjern vaniljestangen. Sett bollen over en annen bolle fylt med is og vann; rør til kremen er avkjølt, men ikke stivnet, ca. 15 minutter. Vend inn rømme. Fordel fyllet jevnt i bunnen. Sett tarten i kjøleskapet til fyllet har stivnet, minst 2 timer og opp til 6 timer.
- 8Skjær tarten i båter. Skje plommekompott over og server.